Zupa na bazie żytniego zakwasu - kwintesencja polskiej kuchni. Tradycyjna potrawa, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Co region, to inny przepis, ale smak zawsze ten sam – kwaśny, wyrazisty, z nutą wędzonki. Podany z ugotowanym na twardo jajkiem i pajdą wiejskiego chleba – taki lubię najbardziej. Aż ciśnie się na usta: „Cudze chwalicie, swego nie znacie…”
Składniki:
1l żytniego zakwasu
2l wody
150g surowej białej kiełbasy
250g wędzonej kiełbasy
100g wędzonego boczku
1 por
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2 cebule
100g śmietany
1 łyżka masła
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek
opcjonalnie: sok z cytryny, 4 ziemniaki, 4 ugotowane na twardo jajka
Kiełbasy i boczek obgotować w podanej ilości wody, wyjąć i przestudzić. Do garnka z wywarem po kiełbasie wsypujemy sól, wkładamy włoszczyznę i gotujemy ją do miękkości. Wyjmujemy warzywa. Jeżeli chcemy zrobić zupę z ziemniakami - kroimy je w kostkę, wrzucamy do wywaru i gotujemy aż zmiękną. Jeżeli preferujemy żurek z jajkiem i chlebem, wówczas pomijamy ten krok. W międzyczasie kroimy boczek w słupki, a kiełbasę w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło i rumienimy na nim kiełbasę z boczkiem. Gdy kiełbasa puści sok, dodajemy posiekane cebule, pieprz ziołowy i majeranek. Chwilę smażymy. Gdy ziemniaki będą miękkie, wlewamy zakwas i przekładamy do garnka zawartość patelni. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Gotujemy ok. 10min. na wolnym ogniu. Po tym czasie hartujemy śmietanę, mieszając ją z niewielką ilością zupy i wlewamy do garnka. Jeżeli lubimy żurek o wyraźnym kwaskowym smaku, dodajemy sok z cytryny. Zagotowujemy.
Podajemy w zależności
od upodobań – z ziemniakami lub z ugotowanym na twardo jajkiem i pajdą chleba.
Świetnie podkreśla też smak łyżeczka chrzanu dodana wprost na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz