poniedziałek, 2 lutego 2015

Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem w sosie pomidorowym



Samo zdrowie! Niskokaloryczne i bardzo pożywne danie. Idealna propozycja dla wegetarian, ale gwarantuję, że mięsożercy nie będą czuć się zawiedzeni. Nadzienie szpinakowe subtelnie podkręca pieprz cytrynowy, a naleśniki przyjemnie rozpływają się w ustach. Smaku dopełnia sos pomidorowy z dodatkiem czosnku i świeżych ziół oraz ciągnące się płaty mozzarelli. Jednym słowem: pycha!

Samo zdrowie! Niskokaloryczne i bardzo pożywne danie. Idealna propozycja dla wegetarian, ale gwarantuję, że mięsożercy nie będą czuć się zawiedzeni. Nadzienie szpinakowe subtelnie podkręca pieprz cytrynowy, a naleśniki przyjemnie rozpływają się w ustach. Smaku dopełnia sos pomidorowy z dodatkiem czosnku i świeżych ziół oraz ciągnące się płaty mozzarelli.





























Składniki:  
Nadzienie: 
600g szpinaku (świeżego lub mrożonego) 
2 cebule 
2 ząbki czosnku 
1 łyżka masła 
1,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego 
½ gałki muszkatołowej 
sól, pieprz

Naleśniki:  
250ml mleka 
250ml wody 
1 jajko 
200g mąki pszennej 
100g mąki pełnoziarnistej 
szczypta soli

Sos pomidorowy: 
500ml przecieru pomidorowego 
1 cebula 
2 ząbki czosnku 
1,5 łyżki posiekanej świeżej bazylii 
1,5 łyżki posiekanego świeżego oregano 
1 łyżka oliwy 
1 łyżeczka octu winnego 
sól, pieprz, cukier

Ponadto: 
250g sera mozzarella 
1 łyżeczka oliwy


Do wody, w której gotować będziemy szpinak, wsypujemy sól i cukier. Listki wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 3 minuty. Ugotowany szpinak wkładamy do wody z kostkami lodu, a następnie odcedzamy i odciskamy. Jeżeli zamiast świeżego szpinaku używamy mrożonego, wówczas należy go wcześniej rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Tak przygotowany szpinak poddajemy dalszej obróbce.

Nadzienie:
Posiekaną w kostkę cebulę szklimy na maśle. Dodajemy liście szpinaku i chwilę smażymy. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cytrynowym i gałką muszkatołową. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Studzimy. 

Naleśniki: 
Do miski wlewamy mleko, połowę podanej ilości wody, dodajemy jajka, mąkę i sól. Dokładnie mieszamy by pozbyć się grudek. Dolewamy pozostałą część wody i olej. Naleśniki smażymy na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Na każdy placek nakładamy porcję farszu i składamy w tzw. „kopertę” (zaginamy najpierw lewy i prawy, a następnie górny i dolny brzeg do środka). Nagrzewamy piekarnik do temp. 175°. 

Sos pomidorowy: 
Na rozgrzanej oliwie szklimy posiekaną w kostkę cebulę. Wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy przyprawy: sól, pieprz i cukier. Gotujemy na wolnym ogniu do odparowania nadmiaru wody (ok. 5 min.). Na minutę przed końcem gotowania dodajemy posiekany czosnek. Zdejmujemy sos z ognia i blendujemy. Na koniec wsypujemy zioła i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Naleśniki umieszczamy w wysmarowanej oliwą żaroodpornej formie. Polewamy sosem pomidorowym. Na wierzch kładziemy plastry mozzarelli. Zapiekamy przez ok. 20 - 30 min. Z podanych proporcji zrobicie ok. 10 naleśników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz