Samo zdrowie!
Niskokaloryczne i bardzo pożywne danie. Idealna propozycja dla wegetarian, ale
gwarantuję, że mięsożercy nie będą czuć się zawiedzeni. Nadzienie szpinakowe
subtelnie podkręca pieprz cytrynowy, a naleśniki przyjemnie rozpływają
się w ustach. Smaku dopełnia sos pomidorowy z dodatkiem czosnku i świeżych ziół
oraz ciągnące się płaty mozzarelli. Jednym słowem: pycha!
Nadzienie:
600g szpinaku
(świeżego lub mrożonego)
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1,5 łyżeczki pieprzu
cytrynowego
½ gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Naleśniki:
250ml mleka
250ml wody
1 jajko
200g mąki pszennej
100g mąki
pełnoziarnistej
szczypta soli
Sos pomidorowy:
500ml przecieru
pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki posiekanej
świeżej bazylii
1,5 łyżki posiekanego
świeżego oregano
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka octu
winnego
sól, pieprz, cukier
Ponadto:
250g sera mozzarella
1 łyżeczka oliwy
Do wody, w której gotować będziemy szpinak, wsypujemy sól i
cukier. Listki wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 3 minuty.
Ugotowany szpinak wkładamy do wody z kostkami lodu, a następnie odcedzamy i
odciskamy. Jeżeli zamiast świeżego szpinaku używamy mrożonego, wówczas należy go
wcześniej rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Tak przygotowany szpinak
poddajemy dalszej obróbce.
Nadzienie:
Posiekaną w kostkę
cebulę szklimy na maśle. Dodajemy liście szpinaku i chwilę smażymy. Farsz
doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cytrynowym i gałką muszkatołową. Na końcu
dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Studzimy.
Naleśniki:
Do miski wlewamy mleko, połowę podanej ilości wody, dodajemy jajka, mąkę i sól. Dokładnie mieszamy by pozbyć się grudek. Dolewamy pozostałą część wody i olej. Naleśniki smażymy na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Na każdy placek nakładamy porcję farszu i składamy w tzw. „kopertę” (zaginamy najpierw lewy i prawy, a następnie górny i dolny brzeg do środka). Nagrzewamy piekarnik do temp. 175°.
Naleśniki:
Do miski wlewamy mleko, połowę podanej ilości wody, dodajemy jajka, mąkę i sól. Dokładnie mieszamy by pozbyć się grudek. Dolewamy pozostałą część wody i olej. Naleśniki smażymy na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Na każdy placek nakładamy porcję farszu i składamy w tzw. „kopertę” (zaginamy najpierw lewy i prawy, a następnie górny i dolny brzeg do środka). Nagrzewamy piekarnik do temp. 175°.
Sos pomidorowy:
Na rozgrzanej oliwie szklimy posiekaną w kostkę cebulę. Wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy przyprawy: sól, pieprz i cukier. Gotujemy na wolnym ogniu do odparowania nadmiaru wody (ok. 5 min.). Na minutę przed końcem gotowania dodajemy posiekany czosnek. Zdejmujemy sos z ognia i blendujemy. Na koniec wsypujemy zioła i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Naleśniki umieszczamy
w wysmarowanej oliwą żaroodpornej formie. Polewamy sosem pomidorowym. Na
wierzch kładziemy plastry mozzarelli. Zapiekamy przez ok. 20 - 30 min. Z podanych proporcji zrobicie ok. 10 naleśników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz