Sposób na pyszny deser
podany w nietypowy sposób, bo w słoikach. Łatwy w przygotowaniu, a do tego
efektowny. Zamiast ciastek owsianych
można użyć ulubionego musli czy granoli, a truskawki zastąpić dowolnymi
owocami: malinami, brzoskwiniami lub jagodami. Najlepsze w tej propozycji jest
jednak to, że taki deser można zamrażać (o ile użyjemy do tego odpowiednich
naczyń) i sięgać wtedy, gdy przyjdzie nam na to ochota. Jedyne, co
wówczas należy zrobić to wcześniej rozmrozić deser w lodówce.
230g twarogu typu
Capri lub ricotty
100g twarogu
¾ szkl jogurtu naturalnego
2/3 szkl. cukru
2 jajka
1 białko
1 ½ łyżeczki ekstraktu wanilii
szczypta soli
Mus owocowy:
450g truskawek
1 ½ łyżki cukru waniliowego
100g twarogu
¾ szkl jogurtu naturalnego
2/3 szkl. cukru
2 jajka
1 białko
1 ½ łyżeczki ekstraktu wanilii
szczypta soli
Mus owocowy:
450g truskawek
1 ½ łyżki cukru waniliowego
Ponadto:
140g ciastek owsianych
lub ulubionej granoli
Na dnie dużego garnka
umieścić metalową podkładkę stosowaną pod gorące naczynia lub 3 papierowe ręczniki. Dwa rodzaje białego
sera zmiksować z jogurtem, cukrem i solą na gładką masę. Nie przerywając
ubijania, wbijać po jednym jajku, następnie dodać białko i ekstrakt wanilii. Zagotować
ok. 500ml wody. Masę serową podzielić na cztery równe części i wlać do słoików.
Każdy słoik zakryć szczelnie kawałkiem folii aluminiowej i umieścić w garnku z podkładem.
Wlać gorącą wodę na wysokość podkładki - ok. 1,5cm, przykryć garnek pokrywką.
Doprowadzić wodę do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień do minimum. Gotować ok.
20min., a następnie pozostawić serniczki do całkowitego wystygnięcia.
Truskawki z cukrem waniliowym. Na przestudzone serniczki
pokruszyć ciastka owsiane i nałożyć mus. Umieścić w lodówce. Podawać
schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz