niedziela, 22 lutego 2015

Gotowany sernik z musem owocowym



Sposób na pyszny deser podany w nietypowy sposób, bo w słoikach. Łatwy w przygotowaniu, a do tego efektowny. Zamiast ciastek owsianych można użyć ulubionego musli czy granoli, a truskawki zastąpić dowolnymi owocami: malinami, brzoskwiniami lub jagodami. Najlepsze w tej propozycji jest jednak to, że taki deser można zamrażać (o ile użyjemy do tego odpowiednich naczyń) i sięgać wtedy, gdy przyjdzie nam na to ochota. Jedyne, co wówczas należy zrobić to wcześniej rozmrozić deser w lodówce.

Sposób na pyszny deser podany w nietypowy sposób, bo w słoikach. Łatwy w przygotowaniu, a do tego efektowny. Zamiast ciastek owsianych można użyć ulubionego musli czy granoli, a truskawki zastąpić dowolnymi owocami: malinami, brzoskwiniami lub jagodami.





































Składniki: 
230g twarogu typu Capri lub ricotty
100g twarogu 
¾ szkl jogurtu naturalnego 
2/3 szkl. cukru 
2 jajka
1 białko 
1 ½ łyżeczki ekstraktu wanilii
szczypta soli 

Mus owocowy: 
450g truskawek
1 ½ łyżki cukru waniliowego 

Ponadto:
140g ciastek owsianych lub ulubionej granoli


Na dnie dużego garnka umieścić metalową podkładkę stosowaną pod gorące naczynia lub 3 papierowe ręczniki. Dwa rodzaje białego sera zmiksować z jogurtem, cukrem i solą na gładką masę. Nie przerywając ubijania, wbijać po jednym jajku, następnie dodać białko i ekstrakt wanilii. Zagotować ok. 500ml wody. Masę serową podzielić na cztery równe części i wlać do słoików. Każdy słoik zakryć szczelnie kawałkiem folii aluminiowej i umieścić w garnku z podkładem. Wlać gorącą wodę na wysokość podkładki - ok. 1,5cm, przykryć garnek pokrywką. Doprowadzić wodę do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień do minimum. Gotować ok. 20min., a następnie pozostawić serniczki do całkowitego wystygnięcia. Truskawki z cukrem waniliowym. Na przestudzone serniczki pokruszyć ciastka owsiane i nałożyć mus. Umieścić w lodówce. Podawać schłodzone.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz