środa, 25 lutego 2015

Mr Hamburger



Nastała era hamburgera! W miastach powstają nowe burgerownie, ulice zalewają food trucki. Na fali tego zjawiska każdy chce zjeść pysznego burgera, przy którym ten dostępny w wielkiej sieci wydaje się być dalekim, ubogim krewnym. No cóż, prawdziwy hamburger to prostota i bogactwo smaków w jednym. Do tego rodzajów kanapek nie sposób policzyć. Co kto lubi. Podejmując wyzwanie, przedstawiam Wam mój ulubiony przepis. Bliżej mu do tradycji, niż do eksperymentu, ale jak wiadomo klasyka nigdy nie wychodzi z mody. Pozytywne zaskoczenie gwarantowane!

Prawdziwy hamburger to prostota i bogactwo smaków w jednym. Do tego rodzajów kanapek nie sposób policzyć. Co kto lubi. Podejmując wyzwanie, przedstawiam Wam mój ulubiony przepis. Bliżej mu do tradycji, niż do eksperymentu, ale jak wiadomo klasyka nigdy nie wychodzi z mody.





























Składniki 
na 8 porcji

Burger wołowy:
600g mielonej wołowiny (najlepiej polędwicy wołowej)
100ml bulionu wołowego lub wody  
50g bułki tartej
1 jajko
2 łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
kawałek świeżego imbiru (ok. 1cm)
sól, pieprz
olej 

Sos:
4 łyżki ketchupu 
4 łyżki majonezu
szczypta chilli

Ponadto: 
8 bułek hamburgerowych (przepis tutaj)
8 listków sałaty 
8 plastrów pomidora
8 plastrów korniszona
8 plastrów cebuli
opcjonalnie: 8 plastrów żółtego sera
  

Do mielonej wołowiny wlewamy zimny bulion, wsypujemy bułkę tartą, dodajemy jajko, ketchup, musztardę i pozostałe przyprawy. Masę cierpliwie wyrabiamy. Formujemy okrągłe burgery. Smażymy na rozgrzanym grillu (można do tego celu użyć elektrycznego opiekacza lub patelni grillowej, w ostateczności zwykłej patelni posmarowanej odrobiną oleju). Jeżeli chcemy przyrządzić cheeseburgera, po przełożeniu mięsa na drugą stronę, kładziemy na nim plaster żółtego sera (rozpuści się pod wpływem ciepła).

Bułki przekrawamy na pół i podgrzewamy na grillu lub patelni wewnętrzną stroną do dołu. Spodnią część bułki smarujemy sosem, układamy na niej liść sałaty, umieszczamy burgera, pomidora, cebulę i korniszona. Całość przykrywamy górną częścią bułki posmarowaną od wewnątrz sosem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz