Szybka, smaczna i
zarazem lekka zupa na bazie pomidorów z dodatkiem oregano. Smak lekko ostry z
nutką słodyczy. W środku wkładka z roztopionym żółtym serem, a zamiast makaronu
– chrupiące paski tortilli…
5 placków tortilli
1,5 l bulionu
drobiowego
1,5kg pomidorów lub
1l passaty (przecieru pomidorowego)
3 łyżki koncentratu
pomidorowego
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
150g żółtego sera
200ml kwaśnej
śmietany lub naturalnego jogurtu
sól, pieprz cayenne,
oregano
oliwa
Cebulę, czosnek i
pomidory miksujemy na gładką masę z dodatkiem oregano. Na oliwie podsmażamy
koncentrat pomidorowy, wlewamy zmiksowane warzywa, dodajemy liście laurowe i
wszystko razem dusimy przez 5 min. Zawartość patelni przelewamy do gorącego
bulionu, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę gotujemy 30 min. na wolnym ogniu. W
międzyczasie kroimy tortillę na paski i podsmażamy na oliwie na złoty kolor.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miseczek nakładamy porcję startego
sera, zalewamy gorącą zupą, a na wierzchu kładziemy paski tortilli. Całość
przybieramy kleksem śmietany i posypujemy oregano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz