A może tak kulinarna podróż do Indii? Kurczak korma, zaraz obok butter chicken to moje ulubione orientalne danie. Niebiańsko kremowe, z lekką orzechową nutą i choć bardzo aromatyczne, to jednak łagodniejsze w smaku od curry. W sam raz dla wszystkich tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z kuchnią indyjską i czują respekt przed jej pikanterią :) Niech Was nie przeraża ilość przypraw i dodatków! Danie jest proste w przygotowaniu, a bogaty bukiet nadaje mu głęboki smak i aromat. Do podania z ryżem lub chlebkiem naan. Mniam! :)
Składniki:
ok. 800g filetów z piersi kurczaka
2 cebule
400ml mleczka kokosowego
250ml przecieru pomidorowego
90g orzechów nerkowca
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz
2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki nasion kolendry
3cm kawałek imbiru
1 papryczka chilli lub szczypta pieprzu cayenne
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka garam masala
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka kurkumy
Orzechy nerkowca blendujemy na pastę. Utłuczone nasiona kolendry, kmin rzymski, cynamon i garam masala prażymy ok. 2 min na mocno rozgrzanej, suchej patelni (należy uważać by przyprawy się nie przypaliły, bo nabiorą goryczy).
Imbir ścieramy na tarce, czosnek i chilli drobno siekamy. Łączymy z mieszanką przypraw, dodajemy kurkumę i odstawiamy na bok.
Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy aż nabierze złotego koloru. Dodajemy mięso kurczaka pokrojone w kostkę, podsmażamy do zrumienienia. Zmniejszamy ogień, dokładamy przyprawy i mieszamy by dokładnie pokryły mięso. Smażymy przez 1 min. Wlewamy mleczko kokosowe, przecier pomidorowy, dodajemy pastę z nerkowców. Doprawiamy sos solą i pieprzem, ewentualnie gdy jest zbyt gesty, dolewamy wodę. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 5-10 min.
Kurczaka korma podajemy z chlebkami naan lub ryżem. Wierzch posypujemy świeżą kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz