Prosta i smaczna zapiekanka. Już dobrych kilka lat gości na moim stole. Raz używam świeżej ryby, innym razem wędzonej, czasem dodaję zwykłego makaronu, a niekiedy jest to pełnoziarnisty. O smaku decydują szczegóły - czyli odrobina chrzanu, zielony pieprz i wędzony ser (najlepszy oscypek!). Polecam :)
Składniki:
400g makaronu (idealne będą rurki, kokardki lub świderki)
100g filetu z łososia bez skóry
ok. 250g brokuła podzielonego na różyczki
450g gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
100g wędzonego sera
3 duże jajka
1 łyżka chrzanu
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz czarny, pieprz zielony
masło do wysmarowania formy
Makaron i brokuły gotujemy al dente. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy po 1/3 makaronu, brokuła i łososia. Warstwę zapiekanki posypujemy solą i zielonym pieprzem. Postępujemy tak jeszcze dwukrotnie aż do wyczerpania składników. Śmietanę miksujemy z jajkami, chrzanem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy połowę porcji startego sera, mieszamy. Zalewamy zapiekankę, wierzch posypujemy resztą startego sera. Wstawiamy do nagrzanego do 190° piekarnika. Zapiekamy przez ok. 30 min.
Właśnie wstawiłam moją zapiekankę do piekarnika. Pięknie się prezentuje, jeszcze przed zapieczeniem,
OdpowiedzUsuńw zielonym naczyniu żaroodpornym. Brakuje mi tylko informacji jak ustawić piekarnik? Termoobieg, góra dół czy jeszcze inaczej? pozdrawiam
Najlepiej góra-dół. Ja piekę bez termoobiegu :)
Usuń