poniedziałek, 8 stycznia 2018

Wegańska szarlotka na kruchym cieście (bez mleka, jajek, glutenu i białego cukru)

Nowy Rok, to i nowe przepisy :) Na ten deser wszyscy mają zielone światło ;) Nie zawiera białego cukru, pochodnych mleka, jajek, glutenu i białego cukru. Nic, tylko jeść! ;)
Ciasto smakuje i wygląda jak tradycyjna szarlotka, a jego przygotowanie, łącznie z prażeniem jabłek trwa nie dłużej niż 40 min! 
Na zdrowie! :)






































Składniki
na okrągłą blachę:
1,5 szkl. mąki kukurydzianej
0,5 szkl. mąki ryżowej
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 
3/4 szkl. erytrolu (zamiennik cukru), cukru kokosowego lub brązowego
175g margaryny bezmlecznej
4 łyżki mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
szczypta soli
olej kokosowy do wysmarowania formy

Nadzienie: 
1,5 kg winnych jabłek
1 łyżka oleju kokosowego
3 łyżki erytrolu lub innego słodzidła
1 łyżka cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki kardamonu


Jabłka obieramy ze skórki, przekrawamy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w plasterki. 
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy jabłka. Gdy zmiękną, wsypujemy erytrol oraz przyprawy. Odstawiamy do wystudzenia. 
W międzyczasie, w misce mieszamy ze sobą wszystkie rodzaje mąki, erytrol oraz sól. Dodajemy margarynę oraz mleko kokosowe. Za pomocą miksera lub palcami rozcieramy składniki by powstała miękka kruszonka.
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°.
Okrągłą formę smarujemy olejem kokosowym. Wykładamy połowę kruszonki, lekko dociskamy. Wstawiamy do piekarnika na 8 min.
Na podpieczonym spodzie równomiernie rozprowadzamy jabłka. Posypujemy pozostałą kruszonką.
Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez ok. 50 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz