czwartek, 11 stycznia 2018

Mini pizza Diavola

"Diavolo" to po włosku "piekło". Ostre pepperoni, papryczka chilli i czosnek dają nieźle popalić, ale przeciwwagą dla ostrego smaku są delikatne sery: mozzarella i kremowa ricotta. To dzięki takiemu połączeniu pizza nabiera charakteru. Całości dopełniają jeszcze ciemne oliwki.
Jeżeli jesteście fanami domowej pizzy, ten przepis jest właśnie dla was :) Wszystko jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo, ale to bardzo smaczne. Polecam!


































Z podanych w przepisie proporcji możecie zrobić cztery mini pizze lub jedną dużą.

Składniki:
400g mąki + do podsypywania
280ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
5g drożdży instant
1,5 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli

Ponadto:
150g ricotty
150g mozzarelli
ok. 20 ciemnych oliwek bez pestek
100g kiełbasy pepperoni w plasterkach
1/2 posiekanej papryczki peperoncino  lub chilli
4 ząbki czosnku 
sos pomidorowy z TEGO przepisu

Opcjonalnie:
sos czosnkowy
rukola do podania


Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 10 min. do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski, mieszamy z cukrem i solą. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto (można to zrobić za pomocą miksera, maszyny do wypieku chleba lub ręcznie).
Dodajemy oliwę i ponownie wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Na blasze do pieczenia układamy arkusz pergaminu, który smarujemy oliwą.

W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy i rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°.
Kroimy w plasterki czosnek i oliwki.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przebijamy je pięścią i dzielimy na 4 równe części (przygotowując jedną dużą pizzę, pomińcie ten krok). 
Z każdej porcji, za pomocą dłoni, formujemy kulę, którą umieszczamy na blasze. Palcami rozciągamy ciasto na boki, by otrzymać koło. Brzegi pozostawiamy wyższe.
Pamiętajcie, by układać ciasto na blasze, zachowując odstępy.
Wnętrze każdej mini pizzy smarujemy sosem pomidorowym. Układamy pepperoni, oliwki, czosnek oraz peperoncino. Na wierzchu kładziemy porwaną na kawałki mozzarellę na przemian z kulkami z ricotty.
Mini pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 min. 
Można podawać na ciepło lub zimno. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz