Składniki
Ciasto:
550g mąki
100g roztopionego
masła
3 jajka
3 łyżki cukru
250ml mleka
sok z jednej
pomarańczy
skórka otarta z 2
pomarańczy
50g drożdży
szczypta soli
Kruszonka:
120g mąki krupczatki
60g miękkiego masła
60g cukru pudru
¾ łyżeczki cynamonu
Lukier mleczny:
140g cukru pudru
60ml mleka
50g masła
1 łyżka cukru
waniliowego
Drożdże rozcieramy z
cukrem i łyżką mąki, łączymy z 4 łyżkami ciepłego mleka. Rozczyn odstawiamy w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 min. Mąkę przesiewamy do dużej miski i
mieszamy z solą. Dodajemy 2 jajka i jedno żółtko (białko zachowujemy),
pozostałe mleko, sok pomarańczowy oraz skórkę. Wlewamy wyrośnięty rozczyn i
zagniatamy ciasto. Uwaga! Może być luźne, ale staramy się nie dosypywać zbyt
dużo mąki. Dodajemy przestudzone masło i dokładnie wyrabiamy do momentu gdy
masa przestanie kleić się do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz.
Przygotowujemy
kruszonkę - wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania konsystencji podobnej
do okruchów chleba. Wyrośnięte ciasto
przebijamy pięścią i dzielimy na dwie równe części. Dwie foremki keksowe
smarujemy masłem i wkładamy do nich porcje ciasta drożdżowego. Wierzch
smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (na
ok. 15 min.). Foremki wkładamy do
nagrzanego do 200° piekarnika. Pieczemy 25 min.
Lukier mleczny:
Wszystkie składniki wkładamy
do rondelka i umieszczamy na wolnym ogniu. Masę gotujemy ok. 5 min. (do
zgęstnienia) od czasu do czasu mieszając. Przestudzone ciasto polewamy lukrem.
Wyszło bardzo dobre.
OdpowiedzUsuńDodałam dwie łyżki mąki podczas wyrabiania, pominęłam lukier.
Dziękuję za bardzo dobry przepis:)
Jest mi bardzo miło :) Już dawno nie robiłam ciasta drożdżowego, więc chyba trzeba odkurzyć stare przepisy :)
OdpowiedzUsuń