wtorek, 3 marca 2015

Pomarańczowe ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką i mlecznym lukrem

Inne niż zwykle ciasto drożdżowe. Miękkie i wilgotne z aromatem pomarańczy i cynamonu. Całość wieńczy słodki, mleczny lukier. Świetnie na podwieczorek przy herbacie lub jako lekki deser w towarzystwie szklanki mleka.

Inne niż zwykle ciasto drożdżowe. Miękkie i wilgotne z aromatem pomarańczy i cynamonu. Całość wieńczy słodki, mleczny lukier. Świetnie na podwieczorek przy herbacie lub jako lekki deser w towarzystwie szklanki mleka.


























Składniki
Ciasto: 
550g mąki
100g roztopionego masła
3 jajka
3 łyżki cukru
250ml mleka
sok z jednej pomarańczy
skórka otarta z 2 pomarańczy
50g drożdży
szczypta soli 

Kruszonka: 
120g mąki krupczatki
60g miękkiego masła
60g cukru pudru
¾ łyżeczki cynamonu 

Lukier mleczny: 
140g cukru pudru
60ml mleka
50g masła
1 łyżka cukru waniliowego

Drożdże rozcieramy z cukrem i łyżką mąki, łączymy z 4 łyżkami ciepłego mleka. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 min. Mąkę przesiewamy do dużej miski i mieszamy z solą. Dodajemy 2 jajka i jedno żółtko (białko zachowujemy), pozostałe mleko, sok pomarańczowy oraz skórkę. Wlewamy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Uwaga! Może być luźne, ale staramy się nie dosypywać zbyt dużo mąki. Dodajemy przestudzone masło i dokładnie wyrabiamy do momentu gdy masa przestanie kleić się do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz.
Przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania konsystencji podobnej do okruchów chleba. Wyrośnięte ciasto przebijamy pięścią i dzielimy na dwie równe części. Dwie foremki keksowe smarujemy masłem i wkładamy do nich porcje ciasta drożdżowego. Wierzch smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (na ok. 15 min.). Foremki wkładamy do nagrzanego do 200° piekarnika. Pieczemy 25 min.


Lukier mleczny: 
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i umieszczamy na wolnym ogniu. Masę gotujemy ok. 5 min. (do zgęstnienia) od czasu do czasu mieszając. Przestudzone ciasto polewamy lukrem.


2 komentarze:

  1. Wyszło bardzo dobre.
    Dodałam dwie łyżki mąki podczas wyrabiania, pominęłam lukier.
    Dziękuję za bardzo dobry przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest mi bardzo miło :) Już dawno nie robiłam ciasta drożdżowego, więc chyba trzeba odkurzyć stare przepisy :)

    OdpowiedzUsuń