poniedziałek, 9 marca 2015

Sałatka z pieczonym batatem i kozim serem



Słodko, słono i pikantnie – czyli batat, ser kozi i chilli. Lekka sałatka z sosem winegret, która świetnie nadaje się na lunch. 

Słodko, słono i pikantnie – czyli batat, ser kozi i chilli. Lekka sałatka z sosem winegret, która świetnie nadaje się na lunch.










































Składniki: 
1 op. mix sałat z rukolą
1 batat
100g koziego sera
2 łyżki łuskanych pestek słonecznika
2 łyżki oliwY
chilli, tymianek 

Dressing: 
1 łyżka oliwy
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka uprażonego kminu rzymskiego
1 posiekany ząbek czosnku

Obranego batata kroimy w półcentymetrowe plastry, smarujemy z dwóch stron oliwą, posypujemy chilli i tymiankiem. Plastry batata umieszczamy na blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. pół godziny w temp. 200°. Po upływie połowy wskazanego czasu cząstki ziemniaka przewracamy na drugą stronę. Można również skrócić czas przygotowania batata i usmażyć plastry z dwóch stron na patelni.

Pestki słonecznika wsypujemy na suchą patelnię i prażymy od czasu do czasu potrząsając. Uważamy przy tym by ich nie przypalić (staną się gorzkie). Łączymy wszystkie składniki dressingu. Na talerzu umieszczamy mix sałat, na nim układamy upieczonego batata, cząstki koziego sera i polewamy sosem. Wierzch posypujemy pestkami słonecznika.

2 komentarze:

  1. Świetna prezentacja potraw, ale przydałyby się jakieś kwiatki w tle...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za wskazówki :) Postaram się o to na przyszłość :)

    OdpowiedzUsuń