Słodko, słono i
pikantnie – czyli batat, ser kozi i chilli. Lekka sałatka z sosem winegret,
która świetnie nadaje się na lunch.
Składniki:
1 op. mix sałat z
rukolą
1 batat
100g koziego sera
2 łyżki łuskanych pestek słonecznika
2 łyżki oliwY
chilli, tymianek
Dressing:
1 łyżka oliwy
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka uprażonego kminu rzymskiego
1 posiekany ząbek czosnku
Obranego batata kroimy w półcentymetrowe plastry, smarujemy z dwóch stron oliwą, posypujemy chilli i tymiankiem. Plastry batata umieszczamy na blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. pół godziny w temp. 200°. Po upływie połowy wskazanego czasu cząstki ziemniaka przewracamy na drugą stronę. Można również skrócić czas przygotowania batata i usmażyć plastry z dwóch stron na patelni.
1 batat
100g koziego sera
2 łyżki łuskanych pestek słonecznika
2 łyżki oliwY
chilli, tymianek
Dressing:
1 łyżka oliwy
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka uprażonego kminu rzymskiego
1 posiekany ząbek czosnku
Obranego batata kroimy w półcentymetrowe plastry, smarujemy z dwóch stron oliwą, posypujemy chilli i tymiankiem. Plastry batata umieszczamy na blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. pół godziny w temp. 200°. Po upływie połowy wskazanego czasu cząstki ziemniaka przewracamy na drugą stronę. Można również skrócić czas przygotowania batata i usmażyć plastry z dwóch stron na patelni.
Pestki słonecznika wsypujemy
na suchą patelnię i prażymy od czasu do czasu potrząsając. Uważamy przy tym by
ich nie przypalić (staną się gorzkie). Łączymy
wszystkie składniki dressingu. Na talerzu umieszczamy mix sałat, na nim
układamy upieczonego batata, cząstki koziego sera i polewamy sosem. Wierzch
posypujemy pestkami słonecznika.
Świetna prezentacja potraw, ale przydałyby się jakieś kwiatki w tle...;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wskazówki :) Postaram się o to na przyszłość :)
OdpowiedzUsuń