poniedziałek, 16 marca 2015

Pappardelle z wędzonym kurczakiem



Czy proste zawsze oznacza najlepsze? W tym wypadku zdecydowanie tak! Kilka składników, można nawet powiedzieć, że banalnych, za to efekt – spektakularny. Potrawa, którą przyrządzicie w tempie ekspresowym i która idealnie nadaje się w sytuacji gdy spodziewacie się gości, a czasu i energii na wymyślne gotowanie brak. Zresztą… polecam na każdą okazję ;)

Kilka składników, można nawet powiedzieć, że banalnych, za to efekt – spektakularny. Potrawa, którą przyrządzicie w tempie ekspresowym i która idealnie nadaje się w sytuacji gdy spodziewacie się gości, a czasu i energii na wymyślne gotowanie brak. Zresztą… polecam na każdą okazję ;)





























Do tej potrawy polecam samodzielnie zrobić makaron – nie wymaga to większego zaangażowania, a znacząco podnosi walory smakowe. Przepis na domowy makaron znajdziecie tutaj.


Składniki: 
400g makarony pappardelle (grube wstążki)
400g śmietanki
300g wędzonej piersi z kurczaka
200ml białego wytrawnego wina
1 łyżka masła lub oliwy
sól, czarny pieprz
szczypiorek
odrobina starego parmezanu


Makaron gotujemy w osolonej wodzie, powinien być al dente. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pokrojoną w cienkie plastry pierś z kurczaka. Gdy się zrumieni, wlewamy wino i śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy sos na wolnym ogniu aż zgęstnieje i nabierze aksamitnej konsystencji. Układamy porcje makaronu na talerzach, polewamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem (opcjonalnie również startym parmezanem).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz