niedziela, 29 marca 2015

Kokosowy ryż z nerkowcami i musem z mango



Zdrowe, a jednocześnie pyszne śniadanie? Jest na to sposób. Gęsty, kremowy, kokosowy ryż z chrupiącymi orzechami, a do tego orzeźwiające i soczyste mango. Prawdziwa uczta dla podniebienia, która nie dość, że nasyci Was na długo, to jeszcze swym apetycznym wyglądem ucieszy oko. To również doskonała propozycja na ciepłe i szybkie śniadanie dla dzieci. Koniecznie spróbujcie!

Zdrowe, a jednocześnie pyszne śniadanie? Jest na to sposób. Gęsty, kremowy, kokosowy ryż z chrupiącymi orzechami, a do tego orzeźwiające i soczyste mango. Prawdziwa uczta dla podniebienia, która nie dość, że nasyci na długo, to jeszcze apetycznym wyglądem ucieszy oko. To również doskonała propozycja na ciepłe i szybkie śniadanie dla dzieci.










































Składniki na 3 porcje: 
400ml mleczka kokosowego
100ml mleka
6 łyżek ryżu
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka cukru trzcinowego
szczypta cynamonu
ziarenka z ¼ laski wanilii
2 łyżki orzechów nerkowca 

Mus: 
1 dojrzałe mango
ziarenka z ¼ laski wanilii
2 łyżki orzechów nerkowca

W garnku mieszamy dwa rodzaje mleka. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz orzechów) i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 12 min., często mieszając by ryż się nie przypalił. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z posiekanymi orzechami nerkowca.
W międzyczasie przygotowujemy mus: obrane mango kroimy na kawałki, dodajemy wanilię i blendujemy. Gotowy mus podgrzewamy i polewamy nim ryż. Natychmiast podajemy.



Przepis inspirowany recepturą ze strony:
http://www.hellozdrowie.pl/blogi/jedz-sezonowo/ryz-kokosowy-z-mango




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz