Zdrowe, a
jednocześnie pyszne śniadanie? Jest na to sposób. Gęsty, kremowy, kokosowy ryż z
chrupiącymi orzechami, a do tego orzeźwiające i soczyste mango. Prawdziwa uczta
dla podniebienia, która nie dość, że nasyci Was na długo, to jeszcze swym
apetycznym wyglądem ucieszy oko. To również doskonała propozycja na ciepłe i
szybkie śniadanie dla dzieci. Koniecznie spróbujcie!
Składniki na 3 porcje:
400ml mleczka kokosowego
100ml mleka
6 łyżek ryżu
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka cukru trzcinowego
szczypta cynamonu
ziarenka z ¼ laski wanilii
2 łyżki orzechów nerkowca
Mus:
1 dojrzałe mango
ziarenka z ¼ laski wanilii
2 łyżki orzechów nerkowca
W garnku mieszamy dwa rodzaje mleka. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz orzechów) i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 12 min., często mieszając by ryż się nie przypalił. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z posiekanymi orzechami nerkowca.
W międzyczasie przygotowujemy mus: obrane mango kroimy na kawałki, dodajemy wanilię i blendujemy. Gotowy mus podgrzewamy i polewamy nim ryż. Natychmiast podajemy.
Przepis inspirowany recepturą ze strony:
http://www.hellozdrowie.pl/blogi/jedz-sezonowo/ryz-kokosowy-z-mango
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz