niedziela, 22 marca 2015

Barszcz ukraiński

Wywodzący się z Ukrainy na dobre zagościł w polskiej kuchni. Multiwarzywna, prawdziwa bomba witaminowa! Bogaty, esencjonalny smak, no i ten apetyczny kolor! Klasyka w najlepszym wydaniu.

Wywodzący się z Ukrainy na dobre zagościł w polskiej kuchni. Multiwarzywna, prawdziwa bomba witaminowa! Bogaty, esencjonalny smak, no i ten apetyczny kolor! Klasyka w najlepszym wydaniu.






































Składniki:
kawałek biodrówki wieprzowej lub innego mięsa na wywar 
3/4 szkl. fasoli "Piękny Jaś"
2 marchewki
1 pietruszka
biała część pora
kawałek białej kapusty
3 średniej wielkości buraki 
3 ziemniaki
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
80g śmietany 18%
2 liście laurowe
1 ząbek czosnku
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz, cukier
sok z połowy cytryny

Fasolę namaczamy w wodzie i pozostawiamy na noc. Następnego dnia zmieniamy wodę, dodajemy czosnek oraz sól i gotujemy do miękkości. W osobnym garnku gotujemy buraki w mundurkach, a następnie pozostawiamy do ostygnięcia.
W dużym garnku umieszczamy mięso, zalewamy zimną wodą do 3/4 objętości i zagotowujemy. Wywar odszumowujemy, solimy. Dodajemy do niego liść laurowy oraz ziele angielskie i pozostawiamy na wolnym ogniu przez godzinę. 
Marchewki i pietruszkę kroimy w plastry, pora w paseczki. Szatkujemy kapustę. Warzywa wkładamy do wywaru i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę cebulę i ziemniaki. Po ok. 10 minutach gotowania dodajemy fasolkę wraz z wodą i starte na tarce o grubych oczkach buraki. Zupę zaprawiamy koncentratem pomidorowym i sokiem z cytryny (zatrzyma kolor buraków i nada lekko kwaśnego smaku), doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy zahartowaną odrobiną zupy śmietanę. Zagotowujemy. 
Najlepiej smakuje następnego dnia. Odgrzewając zupę należy pamiętać o tym by jej nie zagotować gdyż spowoduje to utratę intensywnego koloru. Podajemy posypaną zieleniną, choć dobrze komponuje się również z ugotowanym na twardo jajkiem.

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz