To jedna z moich
ulubionych zup. Bogaty smak - jednocześnie lekko kwaskowy,ostry i słodkawy, który na dodatek
idealnie dopełnia słoność koziego sera. Łatwa w przygotowaniu i lekka. Sprawdzi
się jako obiad środku tygodnia, ale też doskonale zaprezentuje jako elegancka
przystawka. Koniecznie wypróbujcie. Naprawdę warto…
6 dużych czerwonych papryk
2 czerwone cebule
2 marchewki
4 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 l bulionu warzywnego
sok z limonki
1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
szczypta chilli, czerwonej słodkiej papryki
sól i pieprz
150g koziego sera
Nagrzewamy piekarnik do temp. 200°. Paprykę
myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w ćwiartki. Umieszczamy na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry i wkładamy do nagrzanego
piekarnika. Pieczemy ok. 30-40 min. do momentu, gdy skórka stanie się brązowo –
czarna. Upieczoną paprykę przekładamy do foliowego worka i szczelnie zamykamy.
Pozostawiamy do wystygnięcia. Dzięki temu zabiegowi z łatwością będzie można
zdjąć skórkę.
Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą
i szklimy posiekaną cebulę. Następnie dodajemy obraną paprykę, pokrojoną w
plastry marchewkę, przeciśnięty czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Dusimy pod
przykryciem przez 3 min. Zawartość patelni przekładamy do garnka z gorącym
bulionem i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, chilli, czerwoną i wędzoną paprykę.
Gotujemy 1 godz. na bardzo wolnym ogniu, a następnie blendujemy. Na koniec
doprawiamy sokiem z limonki. Zupa powinna być jednocześnie lekko kwaskowa,
słodka i pikantna. Podajemy z pokruszonym kozim serem.
Super kremik:) wszystkim smakował. Polecam:)
OdpowiedzUsuń