Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno być zdrowe i na długo dostarczać energii. Domowe musli nie dość, że spełnia te kryteria, to jeszcze jest bardzo smaczne i o wiele tańsze niż to kupowane w sklepie. Doskonałe z jogurtem, mlekiem lub maślanką. A gdy jeszcze dodamy do tego świeże owoce… Mmm… Pycha!
Składniki:
200g płatków owsianych górskich
200g płatków owsianych górskich
200g płatków
jęczmiennych
25g otrąb owsianych
25g zarodków
pszennych
5 łyżek miodu
100g cukru
trzcinowego
2 łyżki oleju
roślinnego
1 łyżeczka soli
garść nasion
słonecznika
garść nasion dyni
Po pół garści
ulubionych bakalii: orzechów włoskich, laskowych, migdałów
Po pół garści
ulubionych suszonych owoców: rodzynek, moreli, żurawiny, śliwek
W garnku podgrzewamy
miód z cukrem i olejem do momentu gdy cukier się rozpuści. Do dużej miski
wsypujemy płatki owsiane, jęczmienne, otręby, zarodki, orzechy, nasiona słonecznika
i dyni. Wlewamy masę miodową i dokładnie mieszamy. Całość rozsypujemy na blasze
wyłożonej pergaminem i pieczemy 10 min. w temp. 175°. Po upływie 5 min., mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz