3 jabłka
220 g mąki
60 g mąki
ziemniaczanej
2 łyżki cukru
szczypta soli
2 jajka (oddzielnie
białka i żółtka)
300 ml maślanki
otarta skórka i sok z
połowy cytryny
masło klarowane lub
olej do smażenia
2 łyżki cukru pudru z
wanilią
Dwa rodzaje mąki
przesiewamy do miski, mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, maślankę i
skórkę z cytryny. Za pomocą trzepaczki balonowej lub miksera dokładnie łączymy
składniki. Masę delikatnie mieszamy z pianą z białek - ciasto powinno mieć
zwartą i gęstą konsystencję.
Jabłka obieramy ze
skórki, kroimy w ćwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Każdą ćwiartkę
kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm. Plastry jabłka maczamy w cieście i
smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na wolnym ogniu. Usmażone
placuszki trzymamy w ciepłym piekarniku (temp. 75°). Przed podaniem posypujemy cukrem
pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz