wtorek, 24 marca 2015

Placuszki z jabłkami

Proste danie, które w bardzo przyjemny sposób zaskakuje smakiem. Lekka słodycz przeplata się tutaj z odrobiną cytryny i wanilią. Dodatkowo smak podkręca masło klarowane. Dzieciaki oszaleją, ale dorośli też będą zadowoleni :)

Proste danie, które w bardzo przyjemny sposób zaskakuje smakiem. Lekka słodycz przeplata się tutaj z odrobiną cytryny i wanilią. Dodatkowo smak podkręca masło klarowane. Dzieciaki oszaleją, ale dorośli też będą zadowoleni.

































 
Składniki:
3 jabłka
220 g mąki
60 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
szczypta soli
2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
300 ml maślanki
otarta skórka i sok z połowy cytryny
masło klarowane lub olej do smażenia
2 łyżki cukru pudru z wanilią

Dwa rodzaje mąki przesiewamy do miski, mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, maślankę i skórkę z cytryny. Za pomocą trzepaczki balonowej lub miksera dokładnie łączymy składniki. Masę delikatnie mieszamy z pianą z białek - ciasto powinno mieć zwartą i gęstą konsystencję.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Każdą ćwiartkę kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm. Plastry jabłka maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na wolnym ogniu. Usmażone placuszki trzymamy w ciepłym piekarniku (temp. 75°). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz