piątek, 13 marca 2015

Pulpeciki z dorsza w sosie koperkowym

Lekkie, zdrowe i tak delikatne, że rozpływają się w ustach. Dobrze przyrządzona świeża ryba to jest to! :) 

Lekkie, zdrowe i tak delikatne, że rozpływają się w ustach. Dobrze przyrządzona świeża ryba to jest to! :)





































Składniki: 
550 g filetów dorsza lub innej morskiej ryby (bez skóry)
10 filecików anchois
1 cebula1 czerstwa bułka
1 jajko
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka masła
sól, pieprz

Na wywar: 
1l wody
1 cebula
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
kilka ziaren czarnego pieprzu
szczypta soli

Sos koperkowy: 
500ml wywaru po gotowaniu pulpecików (patrz wyżej)
1 łyżka masła
1,5 łyżki mąki
200g śmietany
2 żółtka
sól, pieprz, cukier do smaku
1 łyżka siekanego koperku

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Bułkę namaczamy w wodzie. Za pomocą papierowego ręcznika odsączamy filety z nadmiaru wody i kroimy na mniejsze kawałki. Rybę przepuszczamy przez maszynkę razem z odciśniętą bułką i przestudzoną cebulą. Do masy dodajemy drobno pokrojone fileciki anchois, jajko, sok z cytryny i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Jeżeli masa będzie zbyt wilgotna, podsypujemy ją bułką tartą. Formujemy małe pulpeciki. 
Przygotowujemy wywar. W dość dużym garnku zagotowujemy wodę z przyprawami i przekrojoną na pół, obraną cebulą. Do wrzątku wrzucamy pulpeciki i gotujemy do wypłynięcia, delikatnie mieszając od czasu do czasu. Po ugotowaniu klopsiki odcedzamy i odstawiamy na bok. Zachowujemy wywar.
W osobnym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy nie dopuszczając do powstania grudek. Wlewamy wywar i ponownie mieszamy. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy śmietanę wymieszaną z odrobiną gorącego wywaru. Doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem, cukrem i zagotowujemy. Na koniec dodajemy rozkłócone żółtka i koperek, dokładnie mieszamy. Do sosu wrzucamy pulpeciki i podgrzewamy całość. Nie zagotowujemy. Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz