środa, 18 marca 2015

Czekoladowe muffiny z masłem orzechowym

Uwielbiam połączenie masła orzechowego i czekolady, a te muffiny w pełni spełniają moje oczekiwania. Są wilgotne, sprężyste i smaczne, a co najważniejsze - przygotowuje się je bardzo szybko.

Uwielbiam połączenie masła orzechowego i czekolady, a te muffiny w pełni spełniają moje oczekiwania. Są wilgotne, sprężyste i smaczne, a co najważniejsze - przygotowuje się je bardzo szybko.






































Składniki na 12 muffinów:
300g mąki
200g cukru trzcinowego
35g gorzkiego kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
400g jogurtu naturalnego
115g roztopionego i przestudzonego masła
150g gorzkiej czekolady 
ok. 200g masła orzechowego 

W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę, w drugiej mokre: jajka, jogurt i masło. Łączymy zawartość dwóch naczyń i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną czekoladę. 
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i porcjami nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Na każdą babeczkę nakładamy łyżeczkę masła orzechowego, a następnie delikatnie mieszamy z ciastem za pomocą drewnianego patyczka lub szpikulca.
Pieczemy ok. 25 min. w temp. 200°, patyczkiem sprawdzając stopień wypieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz