poniedziałek, 23 listopada 2015

Paluszki rybne z frytkami z piekarnika i majonezem cytrynowo - czosnkowym

Tak mnie jakoś naszła ochota na domowy fast food... Oj tam, oj tam... Od czasu do czasu można, tym bardziej, że lepszy domowy fast food, niż ten z sieciowej restauracji ;) Jako danie główne wystąpiły paluszki rybne z dorsza z dodatkiem majonezu cytrynowo-czosnkowego i domowe frytki z piekarnika. Prosta sprawa, zero komplikacji, za to maksimum smaku. Spróbujcie :)

Tak mnie jakoś naszła ochota na domowy fast food... Oj tam, oj tam... Od czasu do czasu można, tym bardziej, że lepszy domowy fast food, niż ten z sieciowej restauracji ;) Jako danie główne wystąpiły paluszki rybne z dorsza z dodatkiem majonezu cytrynowo-czosnkowego i domowe frytki z piekarnika. Prosta sprawa, zero komplikacji, za to maksimum smaku. Spróbujcie :)





































Składniki
Paluszki rybne:
300g filetów z ryby morskiej
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
4 łyżki mąki
2 jajka + 1 łyżka mleka
4 łyżki bułki tartej (najlepiej domowej)
1 łyżka posiekanego koperku
olej

Frytki:
1 kg ziemniaków 
5 łyżek oleju
sól, pieprz, słodka papryka

Majonez cytrynowo - czosnkowy:
3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz


Umyte i osuszone filety kroimy na paski o grubości ok.2-3cm. Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 190°. Obrane ziemniaki kroimy w paski, przepłukujemy zimną wodą, a następnie podgotowujemy przez 3-4 min. (powinny pozostać jędrne i lekko twarde). Osączone frytki rozsypujemy na blasze polanej olejem, doprawiany solą, pieprzem, papryką i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 min. od czasu do czasu mieszając.
Wyjmujemy rybę z lodówki. Każdy paluszek obtaczamy w mące (strzepujemy jej nadmiar) i rolujemy w dłoniach by nadać mu opływowy kształt. Zanurzamy w jajku roztrzepanym z mlekiem, a następnie w bułce tartej z dodatkiem koperku. Smażymy na rozgrzanym oleju po 1 minucie z każdej strony. Jeszcze gorące przekładamy na blachę z frytkami na ok. 7 min. przed końcem pieczenia.
Majonez mieszamy z jogurtem, czosnkiem, natką i przyprawami. Podajemy jako dodatek do paluszków rybnych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz