poniedziałek, 9 listopada 2015

Kurczak Tikka Masala

Dzisiaj kierunek orient. Przynajmniej nazwa na to wskazuje, bo geneza powstania kurczaka tikka masala wcale nie jest jednoznaczna... Do dnia dzisiejszego trwają spory, czy potrawa ta wywodzi się z Indii, czy też jest brytyjskim wynalazkiem. No cóż, życie ;) Zostawmy jednak te dywagacje, bo przecież głównie chodzi o to by było smacznie. I muszę Wam powiedzieć, że jest! Nawet bardzo! :) Najpierw kawałki kurczaka marynuje się w jogurcie, potem grilluje lub smaży, a ostatecznie lądują one w kremowym pomidorowym sosie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Brzmi apetycznie? Bez dwóch zdań :)

Dzisiaj kierunek orient. Przynajmniej nazwa na to wskazuje, bo geneza powstania kurczaka tikka masala wcale nie jest jednoznaczna... Do dnia dzisiejszego trwają spory, czy potrawa ta wywodzi się z Indii, czy tez jest brytyjskim wynalazkiem. No cóż, życie ;) Zostawmy jednak te dywagacje, bo przecież głównie chodzi o to by było smacznie. I muszę Wam powiedzieć, ze jest, nawet bardzo! :) Najpierw kawałki kurczaka marynuje się w jogurcie, potem grilluje lub smaży, a ostatecznie lądują one w kremowym pomidorowym sosie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Brzmi apetycznie? Bez dwóch zdań :)

























Składniki 
Marynata:
1 duży podwójny filet z kurczaka (można zastąpić mięsem z indyka)
200g naturalnego jogurtu
1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka przyprawy Garam Masala
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka chilli 
ok. 2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz

Sos:
500ml przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki
250ml śmietany kremówki
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki chilli lub 1/2 posiekanej świeżej papryczki
1 łyżka klarowanego masła do smażenia
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
posiekana kolendra do dokoracji

Marynata: 
Kurczaka oczyszczamy i kroimy na kawałki. Jogurt mieszamy z przyprawami. Marynujemy mięso przez 3 godz., a najlepiej przez całą noc. Wyjmujemy kurczaka z marynaty, strząsamy jej nadmiar i smażymy lub grillujemy na średnim ogniu. Odkładamy na bok.

Sos:
Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy przyprawy i mieszając podsmażamy przez minutę aby wydobyć aromat. Dodajemy posiekany czosnek, ponownie chwilę podsmażamy. Wlewamy przecier pomidorowy i doprawiamy sos solą, pieprzem oraz cukrem. Zagotowujemy i dusimy na wolnym ogniu przez 10 min. Dodajemy kawałki kurczaka i gotujemy przez ok. 5 min., aż sos zacznie nabierać kremowej konsystencji. Zdejmujemy patelnię z ognia, wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i ostatni raz zagotowujemy. 

Gotowy sos posypujemy świeżą kolendrą i serwujemy z dodatkiem ryżu lub chlebków naan. Kurczaka Tikka Masala możemy również podać w pieczywie typu pita. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz