Dzisiaj kierunek orient. Przynajmniej nazwa na to wskazuje, bo geneza powstania kurczaka tikka masala wcale nie jest jednoznaczna... Do dnia dzisiejszego trwają spory, czy potrawa ta wywodzi się z Indii, czy też jest brytyjskim wynalazkiem. No cóż, życie ;) Zostawmy jednak te dywagacje, bo przecież głównie chodzi o to by było smacznie. I muszę Wam powiedzieć, że jest! Nawet bardzo! :) Najpierw kawałki kurczaka marynuje się w jogurcie, potem grilluje lub smaży, a ostatecznie lądują one w kremowym pomidorowym sosie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Brzmi apetycznie? Bez dwóch zdań :)
Składniki
Marynata:
1 duży podwójny filet z kurczaka (można zastąpić mięsem z indyka)
200g naturalnego jogurtu
1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka przyprawy Garam Masala
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka chilli
ok. 2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz
Sos:
500ml przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki
250ml śmietany kremówki
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki chilli lub 1/2 posiekanej świeżej papryczki
1 łyżka klarowanego masła do smażenia
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
posiekana kolendra do dokoracji
Marynata:
Kurczaka oczyszczamy i kroimy na kawałki. Jogurt mieszamy z przyprawami. Marynujemy mięso przez 3 godz., a najlepiej przez całą noc. Wyjmujemy kurczaka z marynaty, strząsamy jej nadmiar i smażymy lub grillujemy na średnim ogniu. Odkładamy na bok.
Sos:
Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy przyprawy i mieszając podsmażamy przez minutę aby wydobyć aromat. Dodajemy posiekany czosnek, ponownie chwilę podsmażamy. Wlewamy przecier pomidorowy i doprawiamy sos solą, pieprzem oraz cukrem. Zagotowujemy i dusimy na wolnym ogniu przez 10 min. Dodajemy kawałki kurczaka i gotujemy przez ok. 5 min., aż sos zacznie nabierać kremowej konsystencji. Zdejmujemy patelnię z ognia, wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i ostatni raz zagotowujemy.
Gotowy sos posypujemy świeżą kolendrą i serwujemy z dodatkiem ryżu lub chlebków naan. Kurczaka Tikka Masala możemy również podać w pieczywie typu pita.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz