Jedno ciasto, a tyle smaków!
Po pierwsze: gorzkie kakao i migdały.
Po drugie: czekolada i wanilia.
Po trzecie: ricotta i soczyste gruszki...
Oto kompozycja, która swoim smakiem naprawdę potrafi zawrócić w głowie :) A że sezon na gruszki jeszcze trwa, spieszcie się wypróbować ten przepis na własnym podniebieniu :)
Składniki
Ciasto:
150g mąki
60g cukru pudru
30g mielonych migdałów
2 łyżki gorzkiego kakao
szczypta soli
130g zimnego masła
1 żółtko
Nadzienie:
110g obranych migdałów
110g cukru pudru
500g ricotty
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 jajko
100g gorzkiej czekolady
1-2 dojrzałe gruszki pokrojone na 6-8 półksiężyców
Kruszonka:
20g mąki
10g masła
Ciasto:
W misce mieszamy ze sobą: mąkę, cukier puder, mielone migdały, kakao oraz sól. Dodajemy masło i żółtko. Szybko zagniatamy ciasto, a następnie owijamy je folią i wkładamy do lodówki na 1 godz. Po schłodzeniu umieszczamy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej i rozwałkowujemy. Uwaga, placek będzie bardzo cienki!
Formę do tarty natłuszczamy i oprószamy mąką. Ciastem wyklejamy dno i boki. Nadmiar wywijamy na zewnątrz i odcinamy dopiero po upieczeniu. Ponownie umieszczamy ciasto w lodówce, tym razem na pół godziny. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°. Tartę przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy suchą fasolą lub ceramicznymi kulkami i pieczemy przez ok. 15 min. Studzimy.
Aby ułatwić sobie pracę, kruchy spód można upiec dzień wcześniej.
Nadzienie:
Migdały blendujemy z cukrem pudrem. Jedną czwartą masy odkładamy do miski, a do reszty dodajemy ricottę, ekstrakt waniliowy i jajko. Krótko miksujemy - tylko do połączenia składników. Do masy dodajemy posiekaną gorzką czekoladę i wylewamy na upieczony spód. W nadzienie wciskamy cząstki gruszek, skórką do dołu.
Kruszonka:
Do odłożonych migdałów dodajemy mąkę oraz masło i rozcieramy palcami na kruszonkę. Posypujemy nią ciasto. Pieczemy 45 min. w temp. 180°. Studzimy tartę w temperaturze pokojowej i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz