poniedziałek, 2 listopada 2015

Bułeczki cynamonowe w glazurze z syropu klonowego

Jesień i zima to czas korzennych przypraw, a cynamon jest jedną z moich ulubionych :) Słodkie cynamonowe bułeczki to świetny pomysł na podwieczorek lub drugie śniadanie. Mają apetyczny spiralny kształt, w środku karmelowe nadzienie z orzechami, a wierzch pięknie połyskuje od glazury z syropu klonowego... Mmm, smakują rewelacyjnie! Zwłaszcza ze szklanką mleka :) 


Jesień i zima to czas korzennych przypraw, a cynamon jest jedną z moich ulubionych :) Słodkie cynamonowe bułeczki to świetny pomysł na podwieczorek lub drugie śniadanie. Mają apetyczny spiralny kształt, w środku karmelowe nadzienie z orzechami, a wierzch pięknie połyskuje od glazury z syropu klonowego... Mmm, smakują rewelacyjnie! Zwłaszcza ze szklanką mleka :)

























Składniki
Ciasto: 
500g mąki
10g suchych drożdży
niepełna szklanka mleka o temp. pokojowej
1 jajko + 1 żółtko
110g roztopionego masła
70g cukru
2 łyżki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
5 roztartych goździków

Nadzienie: 
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżeczki wody 
70g drobno posiekanych orzechów włoskich 

Glazura:
1/2 szklanki cukru klonowego (opcjonalnie brązowy cukier + 1/3 szkl. wody)
1 łyżka masła 
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


Ciasto:
Mieszamy mąkę z suchymi drożdżami i przyprawami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, dodając pod koniec roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy tak długo aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. 

Nadzienie: 
Brązowy cukier, masło oraz wodę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy. Od momentu zagotowania, zmniejszamy płomień i gotujemy przez ok. 5 min. W międzyczasie na suchej patelni prażymy orzechy.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x50cm. Wierzch smarujemy karmelowym nadzieniem pozostawiając ok. jednocentymetrowe obramowanie i posypujemy orzechami. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę i kroimy na szesnaście równych plastrów. Bułeczki układamy w wysmarowanej masłem formie jedna przy drugiej i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Pieczemy w temp. 180° przez ok. 20 min. Studzimy.

Glazura:
Syrop klonowy (opcjonalnie cukier i wodę) umieszczamy w rondlu i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i gotujemy przez 5 min. od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło oraz ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy. Lukier schładzamy przez 5 min., a następnie polewamy bułeczki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz