Składniki
Ciasto:
225 g mąki
4 g drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
150ml wody
Sos pomidorowy:
300ml domowego przecieru pomidorowego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
garść świeżej bazylii
garść świeżego oregano
ok. 1 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżka oliwy
po szczypcie: soli, pieprzu, cukru
Nadzienie:
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
1 duży por (biała część)
200g mozzarelli
1/2 łyżki przyprawy curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
opcjonalnie garść rukoli
Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w
letniej wodzie i odstawiamy na 10 min. do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do
miski, mieszamy z cukrem i solą, dodajemy zaczyn. Ciasto wyrabiamy za pomocą miksera
lub np. w automacie do wypieku chleba przez 15 min. Wlewamy oliwę i ponownie
(tym razem krótko) wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 min. w
ciepłe miejsce. Na blasze do pieczenia układamy arkusz pergaminu, który
smarujemy oliwą. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przebijamy je pięścią i
rozciągamy na kształt cienkiego placka z podwyższonymi brzegami.
Sos pomidorowy:
Pokrojoną w drobną
kostkę cebulę smażymy na rozgrzanej oliwie, a następnie wlewamy przecier
pomidorowy. Sos doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym.
Gotujemy na wolnym ogniu przez 7-10min., aż nadmiar wody odparuje. Dodajemy
zioła, całość blendujemy. Na koniec dodajemy posiekany czosnek i gotujemy przez
minutę.
Nadzienie:
Oczyszczone z błon
mięso z kurczaka kroimy na drobne kawałki i doprawiamy curry, słodką papryką,
solą oraz pieprzem. Smażymy na oliwie przez 3 min. (mięso powinno pozostać
jędrne i soczyste). Placek na pizzę smarujemy sosem pomidorowym. Na nim układamy kawałki kurczaka, plasterki pora oraz kawałki mozzarelli. Wstawiamy do nagrzanego do 225° piekarnika. Pieczemy 10-15 min.
Wielbiciele sosu czosnkowego do pizzy, przepis znajdą TUTAJ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz