piątek, 27 listopada 2015

Pizza z kurczakiem curry i porem

Pyszna domowa pizza - to lubię :) Sprężyste i cienkie ciasto, warstwa sosu pomidorowego z ziołami i dodatki. Tym razem kurczak curry, por, no i oczywiście mozzarella. Idealny przepis na weekend... Koniecznie spróbujcie :)

Pyszna domowa pizza - to lubię :) Sprężyste i cienkie ciasto, warstwa sosu pomidorowego z ziołami i dodatki. Tym razem kurczak curry, por, no i oczywiście mozzarella. Idealny przepis na weekend... Koniecznie spróbujcie :)





































Składniki 
Ciasto:   
225 g mąki
4 g drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1łyżeczka soli 
 
1 łyżka oliwy   
150ml wody 

Sos pomidorowy:
300ml domowego przecieru pomidorowego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
garść świeżej bazylii 
garść świeżego oregano
ok. 1 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżka oliwy
po szczypcie: soli, pieprzu, cukru

Nadzienie: 
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
1 duży por (biała część)
200g mozzarelli
1/2 łyżki przyprawy curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
opcjonalnie garść rukoli


Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 10 min. do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z cukrem i solą, dodajemy zaczyn. Ciasto wyrabiamy za pomocą miksera lub np. w automacie do wypieku chleba przez 15 min. Wlewamy oliwę i ponownie (tym razem krótko) wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 min. w ciepłe miejsce. Na blasze do pieczenia układamy arkusz pergaminu, który smarujemy oliwą. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przebijamy je pięścią i rozciągamy na kształt cienkiego placka z podwyższonymi brzegami. 

Sos pomidorowy: 
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę smażymy na rozgrzanej oliwie, a następnie wlewamy przecier pomidorowy. Sos doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Gotujemy na wolnym ogniu przez 7-10min., aż nadmiar wody odparuje. Dodajemy zioła, całość blendujemy. Na koniec dodajemy posiekany czosnek i gotujemy przez minutę.

Nadzienie:
Oczyszczone z błon mięso z kurczaka kroimy na drobne kawałki i doprawiamy curry, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Smażymy na oliwie przez 3 min. (mięso powinno pozostać jędrne i soczyste). 
Placek na pizzę smarujemy sosem pomidorowym. Na nim układamy kawałki kurczaka, plasterki pora oraz kawałki mozzarelli. Wstawiamy do nagrzanego do 225° piekarnika. Pieczemy 10-15 min. 

Wielbiciele sosu czosnkowego do pizzy, przepis znajdą TUTAJ 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz