Dziś na obiad quesadillas, czyli coś w rodzaju meksykańskiej pizzy. Dwa placki tortilli, a między nimi farsz z mielonej wołowiny, pomidorów i czerwonej fasoli. Do tego ser - duuużo sera, który pod wpływem ciepła cudownie rozpuszcza się i ciągnie w nieskończoność ;) A gdy dodamy do tego jeszcze bukiet aromatycznych przypraw... Poezja smaku! Koniecznie spróbujcie i dajcie znać, czy quesadillas podbiły Wasze serca :)
Nadzienie:
400g mielonej
wołowiny
1 duża czerwona cebula
240g czerwonej fasoli
z puszki (waga po odsączeniu)
2 duże pomidory obrane
ze skórki lub 400g krojonych pomidorów z puszki
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki kminu
rzymskiego
1,5 łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki chilli
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu Worcester
sól, cukier
Ponadto:
4 placki tortilla
150g żółtego sera
oliwa
Dodatki: kwaśna śmietana,
guacamole, ulubiony sos (np. czosnkowy)
Nadzienie:
Na patelni rozgrzewamy
oliwę, na której przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy przeciśnięty
przez praskę czosnek, oregano, kmin rzymski, cynamon i chilli. Chwilę smażymy
aby wydobyć aromat przypraw. Dodajemy mięso mielone. Gdy mięso będzie
wysmażone, całość doprawiamy solą, sosem Worcester i odrobiną cukru. Dodajemy pokrojone
w kostkę pomidory z oraz osączoną i przepłukaną fasolę. Dusimy pod przykryciem
przez 15 min. od czasu do czasu mieszając.
Rozgrzewamy patelnię
grillową posmarowaną niewielką ilością oliwy. Tortillę posypujemy
startym żółtym serem. Nakładamy mięsne nadzienie, ponownie posypujemy serem i
przykrywamy drugim plackiem. Quesadillę umieszczamy na patelni i grillujemy z
dwóch stron po 4 min. Kroimy w trójkąty,
tak jak pizzę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Danie można także
przygotować składając na pół wypełniony nadzieniem placek, a następnie zapiec
je w piekarniku, opiekaczu lub na zwykłej patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz