czwartek, 2 lipca 2015

Kokosanki

Jedno z wielu wspomnień z dzieciństwa. Kupowane w cukierni na wagę ciasteczka, które znikały w oka mgnieniu. I ta mina mamy, gdy chcąc się poczęstować, sięgała ręką do pustej torebki... Bezcenne :) 
Klasyczne kokosanki powstają z wykorzystaniem piany z białek, te bazują na mleku skondensowanym. Choć bliżej im do kokosowych makaroników, to i tak polecam wypróbować :)

Jedno z wielu wspomnień z dzieciństwa. Kupowane w cukierni na wagę ciasteczka, które znikały w oka mgnieniu. I ta mina mamy, gdy chcąc się poczęstować, sięgała ręką do pustej torebki... Bezcenne :)   Klasyczne kokosanki powstają na bazie piany z białek, te bazują na mleku skondensowanym. Bliżej im do kokosowych makaroników, ale i tak polecam wypróbować :)





































Składniki:
230g wiórków kokosowych
50g mąki
250ml słodzonego mleka skondensowanego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Łączymy wiórki kokosowe, mąkę i sól. Dodajemy mleko, esencję waniliową i dokładnie mieszamy. Powstanie ciasto o dość zwartej konsystencji. Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcje ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kokosanki układamy na blasze wyścielonej pergaminem, w odstępach, jedna obok drugiej. Pieczemy 15-20 min. (do lekkiego zarumienienia) w temp. 175◦. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz