poniedziałek, 20 lipca 2015

Pieczony kurczak z cytryną, czosnkiem i tymiankiem

Pieczony w całości kurczak - prosto, a jednocześnie efektownie. Do zjedzenia na ciepło lub zimno... 
Czasem kilka składników wystarczy by wyczarować inny, ciekawy smak. Pieczony czosnek, świeży tymianek i aromatyczna cytryna. Ta trójka ma moc ;) 

Pieczony w całości kurczak - prosto, a jednocześnie efektownie. Do zjedzenia na ciepło lub zimno...   Czasem kilka składników wystarczy by wyczarować inny, ciekawy smak. Pieczony czosnek, świeży tymianek i aromatyczna cytryna. Ta trójka ma moc ;)






































Składniki:
1 średniej wielkości kurczak (ok. 1,5kg)
2 cytryny
10 ząbków czosnku
pęczek tymianku
gruboziarnista sól, pieprz
oliwa 

Cytryny sparzamy wrzątkiem i kroimy w kliny. Tuszkę nacieramy solą i pieprzem (w środku i na zewnątrz), do środka wkładamy 4 kliny cytryny, 4 ząbki czosnku i 1/3 pęczka tymianku. Kurczaka marynujemy przez 3 godz. w lodówce, a najlepiej przez całą noc. 
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200. Formę do pieczenia wyściełamy pergaminem. Na papierze rozkładamy resztę tymianku, na nim umieszczamy kurczaka. Pozostałymi cząstkami cytryny i ząbkami czosnku obkładamy mięso dookoła. Kurczaka obficie skrapiamy oliwą. Pieczemy bez przykrycia przez ok. 60 min., od czasu do czasu polewając utworzonym sosem. Podajemy z pieczonymi warzywami lub zapiekanymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz