środa, 4 maja 2016

Ciasto Ekstaza

Do tego wypieku wróciłam po dobrych paru latach. Ach, jak przyjemnie było przypomnieć sobie ten smak! Na spodzie niesamowicie kruche i delikatne ciasto. Na nim lekko cierpki dżem z czarnej porzeczki posypany płatkami migdałów, piętro mięciutkiej piany i cieniutka warstwa kruszonki. A na górze słodka masa ala biała czekolada. Pychotaaaa...
Niesamowicie wymowna nazwa naprawdę mówi sama za siebie. Koniecznie spróbujcie :)

Do tego wypieku wróciłam po dobrych paru latach. Ach, jak przyjemnie było przypomnieć sobie ten smak! Na spodzie niesamowicie kruche i delikatne ciasto. Na nim lekko cierpki dżem z czarnej porzeczki posypany płatkami migdałów, piętro mięciutkiej piany i cieniutka warstwa kruszonki. A na górze słodka masa ala biała czekolada. Pychotaaaa...  Niesamowicie wymowna nazwa naprawdę mówi sama za siebie. Koniecznie spróbujcie :)

Składniki
Ciasto:
200g masła
300g mąki
4 jajka
120g cukru + 2 łyżki
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g dżemu niskosłodzonego (najlepszy będzie porzeczkowy lub wiśniowy)
60g płatków migdałowych

Masa ala biała czekolada: 
200g masła
100g cukru
125ml mleka
250g mleka w proszku (nie granulowanego)

Ciasto:
Na stolnicy, za pomocą noża siekamy masło z mąką. Wbijamy żółtka (białka zostawiamy), dodajemy 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia i szybko zagniatamy. 1/3 ciasta zawijamy w folię i wykładamy do zamrażarki. Pozostałą część umieszczamy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach formy do pieczenia. Zdejmujemy górną warstwę folii i przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem blachy. Wkładamy do lodówki. 
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 180° i ubijamy pianę z białek, pod koniec dodając cukier i mąkę ziemniaczaną. Kruchy spód smarujemy dżemem i posypujemy płatkami migdałów, po których rozprowadzamy pianę. Wyjmujemy pozostałe ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy nim pianę. Pieczemy 40 min., studzimy.

Masa ala biała czekolada:
Masło, cukier i mleko zagotowujemy, a następnie odstawiamy na kilka minut. Do letniej masy wsypujemy mleko w proszku, dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto. 

2 komentarze:

  1. Jadłam. Rewelacyjne połączenie białej czekolady z konfiturą i płatkami migdałowymi. Wilgotność ciasta doskonała ( nie lubię suchych ciast). Pycha! Warto zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę i dziękuję za miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń