środa, 27 kwietnia 2016

Śmietankowy sernik z polewą czekoladowo - krówkową

Nie będę się rozpisywać.
Sernik...
Krówki...
Czekolada...
Czy można chcieć czegoś więcej? ;)























Składniki
Spód:
200g herbatników
60g masła
+masło do posmarowania formy

Masa serowa:
500g białego sera (zwykłego twarogu, nie sernikowego)
100g cukru pudru
3 jajka
150ml śmietany kremówki
1 budyń waniliowy

Polewa:
50g mlecznej czekolady
50g krówek
2 łyżki śmietany kremówki


Spód:
Dno i brzegi okrągłej formy smarujemy tłuszczem i wyściełamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy w blenderze, mieszamy z przestudzonym roztopionym masłem. Masa powinna przypominać mokry piasek. Wylepiamy nią dno i brzegi tortownicy (na ok. 1,5cm w górę), a następnie wstawiamy na godzinę do lodówki. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 160 i przygotowujemy masę serową.

Masa serowa:
Biały ser dwukrotnie przeciskamy przez dużą praskę i miksujemy ze śmietaną na gładką masę. W drugiej misce ucieramy do białości jajka z cukrem. Nie przerywając ubijania, partiami dodajemy ser. Wsypujemy budyń i krótko mieszamy. Gotową masę przelewamy na schłodzony ciasteczkowy spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 45 min.

Polewa:
Na ok. 15 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy kąpiel wodną. W jednej miseczce rozpuszczamy czekoladę z łyżką śmietany, a w drugiej krówki z resztą śmietany (zamiast w kąpieli wodnej, czekoladę i krówki można rozpuścić w kuchence mikrofalowej). Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Na wierzch wylewamy na przemian krówki i czekoladę, a następnie mieszamy dwie polewy przy pomocy patyczka tworząc nieregularne wzory. Sernik wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy przez 5 min. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz