Składniki
Roladki z kurczaka:
3 pojedyncze filety z kurczaka
125g mozzarelli
kilka gałązek świeżego oregano
sól, pieprz
1 łyżka oliwy
Sos pomidorowy:
400g krojonych pomidorów z puszki
300ml passaty
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka listków świeżego oregano
3 łyżki czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki serka mascarpone
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Kurczak:
Ostrym nożem przekrawamy wzdłuż filety, tak by uzyskać ok. jednocentymetrowe płaty mięsa. Każdy wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i cienko rozbijamy (należy uważać by mięso się nie porwało). Obsypujemy po obu stronach solą i pieprzem. Na każdy płat kładziemy po kawałku mozzarelli, małej gałązce oregano i zaginamy w kierunku do siebie. Zakładamy dwa boki do środka i ciasno zwijamy roladkę (w razie trudności, można spiąć mięso wykałaczkami). Kładziemy kurczaka na rozgrzaną oliwę i smażymy do zrumienienia. Następnie podlewamy mięso odrobiną wody i dusimy pod przykryciem przez ok. 5 min. na bardzo małym ogniu. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180° i przygotowujemy sos.
Sos pomidorowy:
Patelni rozgrzewamy oliwę, na której szklimy
drobno posiekaną cebulę. Następnie wlewamy passatę i dodajemy pomidory.
Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Gotujemy przez ok.
10min., aż sos lekko zgęstnieje. Na minutę przed końcem gotowania dodajemy
przeciśnięty przez praskę czosnek, a po zdjęciu z ognia serek mascarpone. Na
koniec mieszamy z oliwkami i oregano.
W
żaroodpornym naczyniu umieszczamy kurczaka i zalewamy sosem. Zapiekamy przez 40
min. Podajemy z makaronem (pióra, świderki, kokardki) lub z bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz