środa, 20 kwietnia 2016

Zabaglione

Zabaglione to tradycyjny włoski deser na bazie żółtek, cukru i alkoholu. Ma kremową konsystencję i wyrazisty smak. Według mnie najlepiej smakuje z rześkimi owocami, np. malinami, ale podaje się go również z ciasteczkami amaretti. Prosto, szybko i pysznie... Tak jak lubię :)

Zabaglione to tradycyjny włoski deser na bazie żółtek, cukru i alkoholu. Ma kremową konsystencję i wyrazisty smak. Według mnie najlepiej smakuje z rześkimi owocami, np. malinami, ale podaje się go również z ciasteczkami amaretti. Prosto, szybko i pysznie... Tak jak lubię :)





































Składniki
na 4 porcje:
6 jajek
75g cukru pudru
150ml wina Marsala lub likieru amaretto  
ciasteczka amaretti lub owoce do podania (maliny, jeżyny, borówki, truskawki)

W niedużym garnku zagotowujemy wodę. Do żaroodpornej miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier i wino. Umieszczamy na garnku tak, by miska nie dotykała wrzątku. Masę ucieramy nieprzerwanie przez 15 minut do uzyskania gładkiego kremu. Uwaga! Masa zgęstnieje szybciej, ale nie skracamy czasu ucierania - alkohol musi odparować. Gotowe zabaglione przelewamy do niedużych pucharków lub kieliszków. Podajemy na ciepło lub mocno schłodzone.
Wielbiciele łagodniejszych smaków mogą do kremu dodać mascarpone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz