środa, 14 grudnia 2016

Kulebiak - gwiazda z kapustą i grzybami

Święta Bożego Narodzenia tuż tuż. To już ostatni moment, by przemyśleć, czym poczęstujemy rodzinę i gości. Na tę okoliczność poleca się prosty, aczkolwiek bardzo efektowny, drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami w kształcie gwiazdy. Wbrew pozorom przygotowuje się go dość szybko i łatwo, a ciasto z lekkością się rozwałkowuje. Smakuje wybornie, a największą zaletą tego przepisu jest jego uniwersalizm. Wszystko bowiem zależy od rodzaju farszu. Po świętach może być słodko - np. z serem, masą makową lub nutellą, albo wytrawnie - z mięsem, pieczarkami lub szpinakiem. Bardzo polecam! Efekt "wow" u gości gwarantowany ;)

Święta Bożego Narodzenia tuż tuż. To już ostatni moment, by przemyśleć, czym poczęstujemy rodzinę i gości. Na tę okoliczność poleca się prosty, aczkolwiek bardzo efektowny drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami w kształcie gwiazdy. Wbrew pozorom przygotowuje się go dość szybko i łatwo.




































Składniki
Farsz:
400g kiszonej kapusty
80g suszonych grzybów
1 cebula
1,5 łyżki masła
sól, pieprz, mielony kminek

Ciasto:
400g mąki 
30g świeżych drożdży
100g masła
3 żółtka + 1 jajko do posmarowania
125ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru
szczypta soli  


Farsz:
Grzyby namaczamy w zimnej wodzie. Kapustę siekamy, przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody (powinna tylko przykryć dno). Podgrzewamy na średnim ogniu. W międzyczasie na rozgrzanym maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili dodajemy do niej odciśnięte z nadmiaru wody i posiekane grzyby. Smażymy przez ok. 2-3 min., a następnie przekładamy wszystko do kapusty. Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Dusimy na bardzo małym ogniu, aż kapusta zmięknie, często mieszając by się nie przypaliła. Studzimy.

Ciasto:
Masło topimy, a następnie studzimy. Drożdże rozcieramy z cukrem i rozrabiamy z ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Do dużej miski przesiewamy mąkę, wbijamy żółtka, dodajemy sól oraz przestudzone masło. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 45min. do wyrośnięcia.
Gdy masa podwoi swoją objętość, dzielimy ją na cztery równe części. Z każdej formujemy kulę, którą rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 25cm. 

Pierwszy placek umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim umieszczamy 1/3 farszu pozostawiając 1cm wolnego miejsca od brzegu. Przykrywamy drugim plackiem i ponownie nakładamy 1/3 farszu. Przykrywamy trzecim plackiem, nakładamy pozostały farsz i nakrywamy ostatnim plackiem.
Ostrym nożem, pomijając środek, nacinamy ciasto w taki sposób by uzyskać 16 równych "ramion".


Bierzemy dwa sąsiadujące ze sobą kawałki - prawy skręcamy dwukrotnie w lewą stronę (do środka), lewy - w prawą stronę (do środka). Zlepiamy ze sobą środkowe koniuszki. Analogicznie postępujemy z pozostałymi parami.


Uformowaną gwiazdę smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika. Pieczemy przez ok. 40-45 min. - do lekkiego zrumienienia.
Można podawać na ciepło lub zimno.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz