Wiem, wiem pizzę jada się w lokalu... Pieczona w specjalnym piecu, dostępna w parę minut i nie za miliony plnów... No cóż, takie fakty, ale... Mam nadzieję, że tym postem udowodnię (zresztą już po raz kolejny jeśli chodzi o pizzę), że domowa może być równie pyszna (jeśli nie lepsza!) i do tego bardzo prosta w przygotowaniu.
W dużym skórcie: połączenie chorizo, pieczarek i czerwonej cebuli przypomina znaną pepperoni, a jednak przyjemnie zaskakuje. Do tego obowiązkowo, uwielbiany przez wszystkich, sos czosnkowy (domowy najlepszy!) :) Kilka składników, a smak nie do podrobienia. Naprawdę polecam! :)
Składniki
Ciasto:
370g mąki + do podsypywania
250ml letniej wody
5g drożdży instatnt
1 łyżka oliwy
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
Dodatki:
100g hiszpańskiej kiełbasy chorizo
80g pieczarek
1/2 czerwonej cebuli
250g mozzarelli
Ponadto:
sos pomidorowy z TEGO przepisu
sos czosnkowy z TEGO przepisu
opcjonalnie garść rukoli
Sosy do pizzy najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.
Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 10 min. Do przesianej mąki dodajemy sól oraz cukier, mieszamy. Wlewamy zaczyn drożdżowy i za pomocą miksera lub ręcznie, wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto mocno klei się do rąk, lekko podsypujemy je mąką. Dodajemy oliwę i ponownie wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozgrzewamy piekarnik do temp. 225°.
Chorizo, pieczarki i cebulę kroimy w plasterki.
Wyrośnięte ciasto, przebijamy pięścią i rozwałkowujemy, podsypując mąką, na okrągły placek o średnicy ok. 30cm. Brzegi pozostawiamy nieco grubsze.
Spód pizzy smarujemy grubą warstwą sosu pomidorowego (z pominięciem brzegów), na nim układamy dodatki: chorizo, pieczarki i cebulę. Na wierzchu kładziemy pokrojoną w plastry mozzarellę.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15min.
Przed podaniem posypujemy rukolą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz