Szybki, prosty, a jednocześnie bardzo smaczny obiad w niespełna 20 min? To możliwe! Przepis jest banalny - wstawiamy makaron, a w międzyczasie przygotowujemy sos. Kremowy, serowo - szpinakowy - pasuje idealnie. Ale na tym nie koniec. W całym tym galimatiasie jest jeszcze odrobina wyrafinowania - chipsy z prosciutto :) Mogą być i nie muszą, ale ich obecność dodaje smaku głębi, a daniu ciekawej struktury. Warto :)
Składniki
dla 4 osób:
500g makaronu np. tagliatelle (użyłam pełnoziarnistego)
600ml słodkiej śmietany 18%
100g sera cheddar
200g świeżego szpinaku
1 nieduża cebula
2 ząbki czosnku
8 plastrów prosciutto lub innej suszonej szynki
1 łyżka masła
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
opcjonalnie posiekane orzechy włoskie lub pinii do posypania
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Na suchej patelni przesmażamy na chrupko porwaną szynkę. Odkładamy na bok.
Na tej samej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli - umyty i osuszony szpinak. Smażymy kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż liście się skurczą, a nadmiar wody odparuje. Odstawiamy na kilka minut do przestudzenia, a następnie lekko siekamy.
Na tę samą patelnię wlewamy śmietanę, dodajemy starty cheddar, gałkę muszkatołową, sól (małą szczyptę - ser i szynka są już dość słone) oraz pieprz. Podgrzewamy, mieszając, aż sos zacznie nabierać kremowej konsystencji. Dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewamy wszystko razem jeszcze przez ok. 2-3 min.
Na talerze nakładamy porcje makaronu. Polewamy sosem, na wierzchu układamy chipsy z prosciutto. Posypujemy orzechami. Natychmiast podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz