piątek, 19 lutego 2016

Migdałowe crumble z malinami i serkiem mascarpone

Doskonale pamiętam czasy dzieciństwa, kiedy mama robiła sernik, a ja nie mogłam doczekać się by oblizać pałkę... Albo gdy ukradkiem podskubywałam kruszonkę, gdy z piekarnika wyjeżdżało świeżutkie ciasto drożdżowe :) Tak! Kruszonka! Do tej pory mam do niej słabość, dlatego świetnym powrotem do czasów dzieciństwa okazało się crumble, czyli znana na całym świecie kruszonka z owocami. W wersji podstawowej zapieka się z nią owoce, a następnie podaje z lodami, jogurtem lub śmietaną. Tutaj troszkę inaczej. Migdałową kruszonkę pieczemy samodzielnie, a gdy wystygnie przekładamy kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Do środka wkładamy maliny lub inne kwaskowe owoce, które przyjemnie kontrastują ze słodkim crumble i kremem. Ciasto ma lekką konsystencję i orzeźwiający smak. No i świetnie poprawia humor :) Macie okazję by się o tym przekonać :)

Tak! Kruszonka! Do tej pory mam do niej słabość, dlatego świetnym powrotem do czasów dzieciństwa okazało się crumble, czyli znana na całym świecie kruszonka z owocami. W wersji podstawowej zapieka się z nią owoce, a następnie podaje z lodami, jogurtem lub śmietaną.





































Mielone migdały można zastąpić taką samą ilością mąki, a płatki migdałowe - owsianymi górskimi.

Składniki
kruszonka:
250g zimnego masła
180g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
350g mąki
50g mielonych migdałów
50g płatków migdałowych

Krem: 
400g serka mascarpone
350g mocno schłodzonej śmietanki 30%
60g cukru pudru
200g malin lub innych lekko kwaśnych owoców*
* Poza sezonem można użyć owoców mrożonych. Oczywiście bez uprzedniego rozmrażania


Kruszonka:
Do dużej miski wsypujemy dwa rodzaje cukru i dodajemy masło. Ręcznie łączymy składniki. W drugiej misce mieszamy mielone migdały z mąką. Stopniowo wsypujemy do masła z cukrem i palcami zagniatamy masę aż powstanie kruszonka. Pod koniec wyrabiania dodajemy płatki migdałowe. Dwie duże blachy wykładamy pogniecionym papierem do pieczenia. Na każdej równomiernie rozkładamy po połowie kruszonki i wkładamy do rozgrzanego do 180° piekarnika (jedną na górę, drugą pod spód). Pieczemy przez ok. 30 min., do zrumienienia. Po upływie 15 min., mieszamy górną kruszonkę i zamieniamy blachy miejscami. Upieczone kruszonki ewentualnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Krem:
Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy przesiany cukier puder i mascarpone. Za pomocą szpatułki, rozdrabniamy kawałki serka na mniejsze części, a następnie delikatnie łączymy ze śmietaną.
Na dno formy, wykładamy połowę kruszonki, a na niej rozsmarowujemy połowę kremu. Posypujemy malinami, wykładamy drugą część kremu i posypujemy resztą kruszonki. Crumble przechowujemy w lodówce. Łyżką nabieramy porcje i przekładamy na talerzyki. Dekorujemy płatkami migdałowymi i malinami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz