Miłośnicy makaronu, łączcie się! ;) Tym razem propozycja uniwersalna - zarówno na kolację we dwoje, rodzinny obiad, jak i obiadokolację z przyjaciółmi. To bardzo wdzięczne danie kryje w sobie całe bogactwo smaków: soczystą wołowinę, słodycz pieczonej papryki, słony kozi ser i lekko pikantną rukolę... Do tego jest lekkie i proste w przygotowaniu.
A może tak walentynkowa kolacja przy świecach? ;)
Składniki
dla 4 osób:
200g makaronu (np. tagliatelle lub penne)
60g koziego sera (najlepiej twarogowego)
garść rukoli
350g mielonej wołowiny
Sos:
4 czerwone papryki
350ml przecieru pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu (lub cukru)
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie)
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Nagrzewamy piekarnik do temp. 200° (grzanie od góry). Umyte i oczyszczone papryki kroimy wzdłuż na mniejsze części i układamy skórką do góry na wyłożonej pergaminem blasze. Pieczemy na najwyższej półce przez ok. 30 min, aż skórka miejscami zczernieje. Gorącą paprykę przekładamy do foliowego worka lub szczelnie zawijamy w folię aluminiową. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie obieramy ze skórki. Blendujemy na gładką masę.
Makaron gotujemy al dente.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekaną cebulę. Dokładamy mięso i smażymy przez kilka minut, rozdrabniając je na mniejsze kawałki. Wlewamy przecier pomidorowy i mus paprykowy. Doprawiamy całość solą, pieprzem, miodem, sokiem z cytryny, papryką, kurkumą oraz tymiankiem. Zmniejszamy płomień i dusimy sos pod przykryciem przez 7 minut. Krótko przed końcem gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Nakładamy na talerze porcje makaronu, polewamy sosem i posypujemy kozim serem. Na wierzch kładziemy kilka listków rukoli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz