poniedziałek, 22 lutego 2016

Aromatyczne curry z kurczakiem

Jeżeli lubicie orientalne potrawy, to dobrze trafiliście :) Bardzo aromatyczne, bogate w smaku i bosko kremowe curry z kurczakiem w roli głównej. Podane z chlebkiem naan (przepis już wkrótce) robi niesamowitą robotę ;)
Curry z natury jest bardzo pikantne, więc ilość przypraw możecie dopasować do własnego smaku. Tutaj bardzo oszczędnie, ponieważ osobiście wolę mniej ostre potrawy.
Zapraszam :)

Jeżeli lubicie orientalne potrawy, to dobrze trafiliście ;) Bardzo aromatyczne, bogate w smaku i bosko kremowe curry z kurczakiem w roli głównej. Podane z chlebkiem naan (przepis już wkrótce) robi niesamowitą robotę ;)



























Składniki
na 4 osoby:

4 pojedyncze filety z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki żółtej pasty curry
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka kurkumy
1/2 papryczki chilli (bez nasionek) lub szczypta w proszku
ok. 3cm kawałek imbiru, drobno startego
otarta skórka z 1/2 cytryny lub limonki
sok z połowy cytryny lub limonki
1 łyżeczka brązowego cukru
200ml słodkiej śmietanki
200ml mleczka kokosowego 
1 łyżka klarowanego masła lub oleju
1 łyżka oleju
sól, pieprz 
garść świeżej kolendry lub natki pietruszki


Marynata:
Czosnek rozcieramy z solą. Dodajemy pieprz, posiekaną papryczkę chilli, imbir, sok i skórkę z cytryny. Kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy marynatą i wstawiamy do lodówki na min. 1 godz.

Curry:
Cebulę siekamy w kostkę i szklimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy kurczaka razem z marynatą i smażymy do zrumienienia na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zmniejszamy płomień, dodajemy słodką paprykę, kurkumę, pastę curry oraz cukier. Smażymy przez chwilę, a następnie wlewamy mleczko kokosowe i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i gotujemy przez ok. 5 min. aż sos odparuje i nabierze kremowej konsystencji.
Gotowe curry posypujemy posiekaną kolendrą lub pietruszką. Podajemy z chlebkami naan lub ryżem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz