środa, 24 lutego 2016

Chlebki naan. Naan bread

Oryginalnie chlebki naan powstają na zakwasie i pieczone są w specjalnym piecu. wspaniałym, ciepłym dodatkiem do orientalnych potraw typu curry, ale można je też nadziewać, np. mielonym mięsem i warzywami. Możliwości ich podania jest wiele, dlatego naprawdę warto przygotować je w domu :) Tym bardziej, że to nic skomplikowanego ;) Gotowe naany można zamrozić i wykorzystać później po wcześniejszym podgrzaniu. Będą mięciutkie i pachnące :) Gotowi na indyjską ucztę? :)

Chlebki naan to wspaniały, ciepły dodatek do orientalnych potraw typu curry. Oryginalnie powstają na zakwasie i pieczone są w specjalnym piecu. Ale można je też nadziewać, np. mięsem i warzywami. Możliwości jest wiele, dlatego warto przygotować je w domu :)





















 














Poniżej dwa przepisy z bloga na dania indyjskie, do których świetnie pasują chlebki naan:

Składniki
na 8 porcji:
500g mąki
90g masła klarowanego (  PRZEPIS TUTAJ )
14g drożdży instant
180g naturalnego jogurtu
ok. 200ml letniej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli 

Masło roztapiamy na małym ogniu, studzimy. W 125ml wody rozpuszczamy drożdże, razem z solą i cukrem. Odstawiamy na 10 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jogurt oraz zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiamy przez 10 min., aż będzie gładkie. Jeżeli zajdzie taka potrzeba, w trakcie wyrabiania dodajemy więcej wody. Masę przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godz. aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik (najlepiej z funkcją grill) do 250°.
Gdy ciasto wyrośnie, przebijamy je pięścią, zagniatamy i dzielimy na 8 równych części. Z każdej formujemy kulę, spłaszczamy ją dłonią, a następnie rozwałkowujemy na placek grubości 1,5cm.
Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Pojedynczo kładziemy naany i pieczemy po 1-2 min. z każdej strony. Szybko przekładamy na kratkę do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy aż staną się rumiane (uwaga! łatwo się przypalają!).
Podajemy na ciepło jako dodatek do ulubionego curry. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz