Zdrowo, pożywnie, a
do tego smacznie. Takie właśnie jest to wegetariańskie danie. Pełnoziarnisty
makaron zapewni na długo uczucie sytości, a warzywa dostarczą porcji witamin. Odrobina czosnku i rozpuszczony żółty ser wieńczą dzieło. Amatorom mięsa polecam wkładkę np. z piersi kurczaka lub indyka. Ale i bez tego
danie naprawdę daje radę… :)
250g pełnoziarnistego
makaronu (np. świderki lub rurki)
4 marchewki
2 cebule 1 brokuł
2 ząbki czosnku
150g żółtego sera
sól, pieprz, czerwona papryka
1 łyżka masła
1 łyżeczka oliwy
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy 5 min. w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po ugotowaniu hartujemy pod zimną wodą. W osobnym garnku gotujemy makaron – powinien być al dente. Posiekaną w kostkę cebulę szklimy na maśle z dodatkiem oliwy. Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i przez chwilę smażymy. Warzywa podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Na patelnię dodajemy makaron i cząstki brokułu. Potrawę doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Po upływie kilku minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy starty ser i podgrzewamy do momentu gdy się rozpuści.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz