czwartek, 19 lutego 2015

Pierogi leniwe

Powrót do dzieciństwa. Uwielbiane przeze mnie od małego do tego stopnia, że każda konsumpcja kończyła się oblizywaniem talerza. Dziś w delikatnym wydaniu z brązowym cukrem i rumianą bułką tartą z dodatkiem cynamonu. Pyszota!

Powrót do dzieciństwa. Uwielbiane przeze mnie od małego do tego stopnia, że każda konsumpcja kończyła się oblizywaniem talerza. Dziś w delikatnym wydaniu z brązowym cukrem i rumianą bułką tartą z dodatkiem cynamonu.

























Składniki:
500g białego sera
ok. 100g mąki
2 jajka
szczypta soli
3 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki cynamonu
brązowy cukier do posypania

W misce rozdrabniamy widelcem biały ser. Dodajemy żółtka, mąkę i sól. Mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Delikatnie zagniatamy. W garnku zagotowujemy dużą ilość wody. Na posypaną mąką stolnicę przekładamy ciasto, formujemy z niego wałek o średnicy ok. 3 cm. i lekko go spłaszczamy. Ostrą krawędzią noża dotykamy ciasto w równych odstępach na całej jego długości, tworząc równoległe ukośne kreski. Czynność tę powtarzamy robiąc kreski skierowane w drugą stronę tak, aby wzór utworzył na powierzchni pierogów kratkę. Z wałka ciasta odcinamy romby. Leniwe gotujemy partiami, wrzucając je do osolonego wrzątku (woda powinna tylko lekko się gotować). Gdy wypłyną na powierzchnię po ok. 2-3 min., wyławiamy je łyżką cedzakową. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy bułkę tartą i cynamon. Podsmażamy aż bułka stanie się rumiana i chrupiąca. Gotowe leniwe polewamy masłem z bułka tartą i cynamonem, posypujemy brązowym cukrem.

1 komentarz:

  1. Pyszne leniwe:) łatwo i szybko się je robi. Polecam wszystkim. Mężowi tak smakowały ze podbieral mi z talerza;)

    OdpowiedzUsuń