poniedziałek, 16 lutego 2015

Łosoś w prosciutto w serowym sosie


Sposób na ekstremalnie szybki a zarazem nieco wykwintny obiad. Grillowane filety z łososia, posmarowane aromatycznym zielonym pesto i zawinięte w plastry włoskiej szynki dojrzewającej. Do tego sos serowy z nutką gałki muszkatołowej. Prostota i smak.

Sposób na ekstremalnie szybki a zarazem nieco wykwintny obiad. Grillowane filety z łososia, posmarowane aromatycznym zielonym pesto i zawinięte w plastry włoskiej szynki dojrzewającej. Do tego sos serowy z nutką gałki muszkatołowej.












































Składniki: 
Łosoś:
4 kawałki filetów z łososia
4 plastry włoskiej szynki prosciutto
4 łyżeczki pesto alla Genovese
sól, pieprz, sok z cytryny
oliwa

Sos serowy:
1 łyżka masła
1,5 łyżki mąki
250ml słodkiej śmietanki 12%
50g sera cheddar
gałka muszkatołowa


Łosoś:
Rybę doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wierzch każdego kawałka smarujemy odrobiną pesto i zawijamy w plaster szynki.
Patelnię grillową smarujemy oliwą i układamy na niej łososia. Smażymy ok. 3 min. z każdej strony.

Sos serowy:
Podgrzewamy śmietankę, na tarce o grubych oczkach ścieramy ser. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i chwilę smażymy. Wlewamy ciepłą śmietankę i wsypujemy cheddar. Mieszamy do momentu gdy ser się rozpuści, a sos stanie się gładki. Doprawiamy gałką muszkatołową. Rybę podajemy z dowolnymi dodatkami, polaną ciepłym sosem.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz