Sposób na ekstremalnie szybki a zarazem nieco wykwintny obiad. Grillowane filety z łososia, posmarowane aromatycznym zielonym pesto i zawinięte w plastry włoskiej szynki dojrzewającej. Do tego sos serowy z nutką gałki muszkatołowej. Prostota i smak.
Składniki:
Łosoś:
4 kawałki filetów z łososia
4 plastry włoskiej szynki prosciutto
4 łyżeczki pesto alla Genovese
sól, pieprz, sok z cytryny
oliwa
Sos serowy:
1 łyżka masła
1,5 łyżki mąki
250ml słodkiej
śmietanki 12%
50g sera cheddar
gałka muszkatołowa
Łosoś:
Rybę doprawiamy solą,
pieprzem i sokiem z cytryny. Wierzch każdego kawałka smarujemy odrobiną pesto i
zawijamy w plaster szynki.
Patelnię grillową
smarujemy oliwą i układamy na niej łososia. Smażymy ok. 3 min. z każdej strony.
Sos serowy:
Podgrzewamy śmietankę,
na tarce o grubych oczkach ścieramy ser. Masło rozpuszczamy w rondelku,
dodajemy mąkę i chwilę smażymy. Wlewamy ciepłą śmietankę i wsypujemy cheddar.
Mieszamy do momentu gdy ser się rozpuści, a sos stanie się gładki. Doprawiamy
gałką muszkatołową. Rybę podajemy z dowolnymi dodatkami, polaną ciepłym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz