Domowa piekarnia
działa! Na dobry początek klasyczne i proste w wykonaniu bułki. Dobrze dobrane proporcje
ciasta powodują, że nie klei się ono do rąk i łatwo formuje. Bułki, w
przeciwieństwie do tych ze sklepu, nie są sztucznie napompowane, a mimo to mięciutkie.
No i ten aromat pieczywa w całym domu!
150ml wody
500g mąki pszennej
100ml mleka
15g drożdży
2 łyżki miękkiego masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 żółtko + 1 łyżka mleka
Pokruszone drożdże
utrzeć z 2 łyżkami mąki i cukrem. Rozrobić z mlekiem i odstawić zaczyn w ciepłe
miejsce na 15 min. Resztę mąki przesiać, dodać ciepłą wodę, sól, jajko, masło i
zaczyn. Pozostawić w cieple pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Z
ciasta uformować bułeczki, lekko je spłaszczyć i ułożyć na wyścielonej
pergaminem blaszce. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 min. Rozgrzać piekarnik do
temp. 200
.
Na bułkach zrobić nożem podłużne nacięcie i każdą posmarować żółtkiem
rozmąconym z mlekiem. Piec 15-20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz