środa, 4 lutego 2015

Pieczeń rzymska z cheddarem, parmezanem i mixem warzyw

Pomysł na kompletny obiad. Pieczeń z mięsa mielonego w zmodyfikowanej wersji, z dwoma rodzajami sera. Jako dodatek - pieczone ziemniaki i mix warzyw z tymiankiem. Zaletą tak przygotowanego mięsa jest możliwość jedzenia go również na zimno, np. zamiast wędliny. Smakuje wyśmienicie w obu wersjach.

Pomysł na kompletny obiad. Pieczeń z mięsa mielonego w zmodyfikowanej wersji, z dwoma rodzajami sera. Jako dodatek - pieczone ziemniaki i mix warzyw z tymiankiem. Zaletą tak przygotowanego mięsa jest możliwość jedzenia go również na zimno, np. zamiast wędliny. Smakuje wyśmienicie w obu wersjach.






































Składniki:
Pieczeń: 
600g mięsa mielonego
1 czerstwa bułka
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy Dijon
sól, pieprz, papryka
100g sera cheddar
10g parmezanu
1 łyżka masła
1 łyżka oleju

Mix warzyw: 
5 marchwi
4 cebule
250g brukselki
700g ziemniaków
2 łyżeczki tymianku
sól, pieprz
1 łyżka oleju

Pieczeń:
Nagrzewamy piekarnik do temp. 200°. Bułkę namaczamy w zimnej wodzie. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na maśle, studzimy. Ser cheddar kroimy w kostkę. Odciskamy bułkę i dodajemy ją do mielonego mięsa razem z jajkiem, cebulą, czosnkiem, musztardą i przyprawami. Dodajemy pokrojony ser i formujemy z masy bochenek. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki. W wysmarowanej tłuszczem brytfannie układamy pieczeń, a dookoła niej skropione olejem oraz posypane solą i pieprzem ziemniaki. Pieczemy ok. 60 min. Na 5 minut przed końcem pieczenia, posypujemy mięso startym parmezanem i z powrotem umieszczamy w piekarniku. 

Mix warzyw: 
W garnku zagotowujemy odpowiednią ilość wody. Wrzątek solimy i dodajemy do niego łyżeczkę cukru. Obieramy marchewki i kroimy je w ukośne plastry. Wrzucamy marchew do wrzątku, a po upływie 5 min. dodajemy brukselkę. Warzywa gotujemy jeszcze przez ok. 10 min. Po tym czasie odcedzamy je, hartujemy zimną wodą i osączamy. Obrane cebule kroimy w półtalarki i smażymy na oleju. Gdy będą miękkie, dodajemy marchewkę z brukselką oraz tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy razem jeszcze przez kilka minut.
Pieczeń podajemy pokrojoną w plastry w towarzystwie pieczonych ziemniaków i warzyw.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz