Pieczeń:
600g mięsa mielonego
1 czerstwa bułka
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
Dijon
sól, pieprz, papryka
100g sera cheddar
10g parmezanu
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
Mix warzyw:
5 marchwi
4 cebule
250g brukselki
700g ziemniaków
2 łyżeczki tymianku
sól, pieprz
1 łyżka oleju
Pieczeń:
Nagrzewamy piekarnik
do temp. 200°. Bułkę namaczamy w zimnej wodzie. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy
na maśle, studzimy. Ser cheddar kroimy w kostkę. Odciskamy bułkę i dodajemy ją
do mielonego mięsa razem z jajkiem, cebulą, czosnkiem, musztardą i przyprawami.
Dodajemy pokrojony ser i formujemy z masy bochenek. Ziemniaki dokładnie myjemy
i kroimy w ćwiartki. W wysmarowanej tłuszczem brytfannie układamy pieczeń, a
dookoła niej skropione olejem oraz posypane solą i pieprzem ziemniaki. Pieczemy
ok. 60 min. Na 5 minut przed końcem pieczenia, posypujemy mięso startym
parmezanem i z powrotem umieszczamy w piekarniku.
Mix warzyw:
W garnku zagotowujemy
odpowiednią ilość wody. Wrzątek solimy i dodajemy do niego łyżeczkę cukru. Obieramy
marchewki i kroimy je w ukośne plastry. Wrzucamy marchew do wrzątku, a po
upływie 5 min. dodajemy brukselkę. Warzywa gotujemy jeszcze przez ok. 10 min.
Po tym czasie odcedzamy je, hartujemy zimną wodą i osączamy. Obrane cebule
kroimy w półtalarki i smażymy na oleju. Gdy będą miękkie, dodajemy marchewkę z
brukselką oraz tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy razem jeszcze
przez kilka minut.
Pieczeń podajemy
pokrojoną w plastry w towarzystwie pieczonych ziemniaków i warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz