Danie to przywodzi na
myśl lekką i świeżą kuchnię śródziemnomorską. I tak w istocie jest, choć
nadzienie tych pysznych muszelek wzbogacone zostało jednym typowo polskim
składnikiem… Mam tu na myśli biały ser, który w mistrzowski sposób łączy szynkę
i całą plejadę warzyw w jedną wyśmienitą całość. Prosto, zdrowo i smacznie.
Wypróbujcie koniecznie…
Makaron:
ok. 28 muszli makaronowych (conchiglioni)
250g twarogu
300g pieczarek100g szynki
1 mała czerwona papryka
1 mała żółta papryka
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżka masła
oliwa do wysmarowania formy
125 g mozzarelli (opcjonalnie żółtego sera)
Sos:
600ml przecieru pomidorowego lub 400g pomidorów z puszki
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
sól, pieprz cayenne, cukier
Makaron:
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i osuszamy na czystej ściereczce. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę papryki oraz szynkę. Dusimy kilka minut, a w międzyczasie kroimy (również w kostkę) uprzednio oczyszczone pieczarki. Wrzucamy grzyby na patelnię i dusimy farsz do całkowitego odparowania wody. Zdejmujemy z ognia, dodajemy twaróg i przyprawy. Farszem nadziewamy muszle i układamy je w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos.
Sos:
Posiekany czosnek krótko przesmażamy na oliwie. Dodajemy przecier pomidorowy lub zmiksowane pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne i cukrem. Muszle zalewamy sosem i posypujemy startym serem. Pieczemy 20-30 min. w temp. 180°.
ok. 28 muszli makaronowych (conchiglioni)
250g twarogu
300g pieczarek100g szynki
1 mała czerwona papryka
1 mała żółta papryka
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżka masła
oliwa do wysmarowania formy
125 g mozzarelli (opcjonalnie żółtego sera)
Sos:
600ml przecieru pomidorowego lub 400g pomidorów z puszki
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
sól, pieprz cayenne, cukier
Makaron:
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i osuszamy na czystej ściereczce. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę papryki oraz szynkę. Dusimy kilka minut, a w międzyczasie kroimy (również w kostkę) uprzednio oczyszczone pieczarki. Wrzucamy grzyby na patelnię i dusimy farsz do całkowitego odparowania wody. Zdejmujemy z ognia, dodajemy twaróg i przyprawy. Farszem nadziewamy muszle i układamy je w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos.
Sos:
Posiekany czosnek krótko przesmażamy na oliwie. Dodajemy przecier pomidorowy lub zmiksowane pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne i cukrem. Muszle zalewamy sosem i posypujemy startym serem. Pieczemy 20-30 min. w temp. 180°.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz