niedziela, 8 lutego 2015

Sernik waniliowo – piernikowy ze śliwką w czekoladzie


Prawdziwie zimowy smak w sernikowym wydaniu. Korzenny spód, waniliowo – kremowe wypełnienie, a na wierzchu śliwka skąpana w czekoladzie. To ciasto naprawdę zaskakuje i… Uwaga! Może uzależnić…

Prawdziwie zimowy smak w sernikowym wydaniu. Korzenny spód, waniliowo – kremowe wypełnienie, a na wierzchu śliwka skąpana w czekoladzie. To ciasto naprawdę zaskakuje i… Uwaga! Może uzależnić…










































Składniki:
Ciasto: 
300g pierników (bez polewy i nadzienia)
85g rozpuszczonego masła
2 łyżeczki przyprawy do piernika 

Masa serowa: 
500g trzykrotnie zmielonego twarogu 
400g serka śmietankowego typu "Philadelphia"
175g cukru
4 jajka
1 laska wanilii
szczypta soli 

Śliwka w czekoladzie: 
300g suszonych śliwek
150g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
30g masła
30ml śmietany kremówki 


Ciasto:
Na dnie okrągłej formy kładziemy arkusz folii aluminiowej i mocujemy obręcz. Folię wywijamy do góry, a całość stawiamy na drugim arkuszu folii, który również zakładamy do góry. Zginamy brzegi obu arkuszy, tworząc tym samym wodoszczelną barierę. Z pergaminu wycinamy okrąg o średnicy formy, który umieszczamy na dnie. Wewnętrzne boki formy lekko smarujemy masłem. Rozdrabniamy pierniki przy użyciu miksera lub mielimy je w maszynce. Roztopione masło studzimy, a następnie łączymy z ciastkami i dokładnie mieszamy. Masą wyklejamy dno i boki formy. Wkładamy na 1 godz. do lodówki. 

Masa serowa: 
Nagrzewamy piekarnik do temp. 160°. Do pieczenia w kąpieli wodnej przygotowujemy naczynie, które będzie większe od formy z sernikiem. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy do białości. Stopniowo (po łyżce) dodajemy twaróg, a następnie serki. Rozkrajamy wzdłuż laskę wanilii i ostrym nożem wydłubujemy nasionka. Dodajemy do masy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Przygotowujemy wrzącą wodę. Masę serową wylewamy na schłodzony spód piernikowy i wyrównujemy. Formę z sernikiem wkładamy do przygotowanego wcześniej naczynia i wlewamy do niego wrzątek do połowy wysokości foremki. Ostrożnie wkładamy całość do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 1 godz., wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie sernik schładzamy w lodówce. 

Śliwka w czekoladzie: 
Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki i ściśle układamy na cieście. W małym garnku zagotowujemy taką ilość wody, żeby po postawieniu na nim miski, nie dotykała ona jej powierzchni. Do miski wsypujemy pokruszoną czekoladę, dodajemy śmietankę i masło. Podgrzewamy, jednocześnie mieszając do połączenia składników. Czekoladową masę wylewamy na śliwki i pozostawiamy do stężenia.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz