Prawdziwie zimowy
smak w sernikowym wydaniu. Korzenny spód, waniliowo – kremowe wypełnienie, a na
wierzchu śliwka skąpana w czekoladzie. To ciasto naprawdę zaskakuje i… Uwaga!
Może uzależnić…
Składniki:
Ciasto:
300g pierników (bez polewy i nadzienia)
85g rozpuszczonego masła
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Masa serowa:
500g trzykrotnie zmielonego twarogu
400g serka śmietankowego typu "Philadelphia"
175g cukru
4 jajka
1 laska wanilii
szczypta soli
Śliwka w czekoladzie:
300g suszonych śliwek
150g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
30g masła
30ml śmietany kremówki
Ciasto:
Masa serowa:
Nagrzewamy piekarnik do temp. 160°. Do pieczenia w kąpieli wodnej przygotowujemy naczynie, które będzie większe od formy z sernikiem. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy do białości. Stopniowo (po łyżce) dodajemy twaróg, a następnie serki. Rozkrajamy wzdłuż laskę wanilii i ostrym nożem wydłubujemy nasionka. Dodajemy do masy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Przygotowujemy wrzącą wodę. Masę serową wylewamy na schłodzony spód piernikowy i wyrównujemy. Formę z sernikiem wkładamy do przygotowanego wcześniej naczynia i wlewamy do niego wrzątek do połowy wysokości foremki. Ostrożnie wkładamy całość do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 1 godz., wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie sernik schładzamy w lodówce.
Śliwka w czekoladzie:
Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki i ściśle układamy na cieście. W małym garnku zagotowujemy taką ilość wody, żeby po postawieniu na nim miski, nie dotykała ona jej powierzchni. Do miski wsypujemy pokruszoną czekoladę, dodajemy śmietankę i masło. Podgrzewamy, jednocześnie mieszając do połączenia składników. Czekoladową masę wylewamy na śliwki i pozostawiamy do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz