wtorek, 24 lutego 2015

Bułki hamburgerowe

Wykonanie tych bułek jest bardzo proste i nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności. Ot, wystarczy wyrobić ciasto mikserem, a potem cierpliwie poczekać aż wyrośnie. Po zaledwie 15 minutach pieczenia są gotowe. W przeciwieństwie do tych ze sklepu nie są sztucznie napompowane i suche, lecz mięsiste i sycące. Przygotowane z nich hamburgery smakują obłędnie, ale o tym w następnym poście...

Wykonanie tych bułek jest bardzo proste i nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności. Ot, wystarczy wyrobić ciasto mikserem, a potem cierpliwie poczekać aż wyrośnie. Po zaledwie 15 minutach pieczenia są gotowe.Przygotowane z nich hamburgery smakują obłędnie...





































Składniki
na 6 bułek:
500g mąki pszennej
300ml mleka o temp. pokojowej
10g drożdży
50g miękkiego masła
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
1 łyżka ziaren sezamu

Drożdże rozcieramy z cukrem i mieszamy z mlekiem. Odstawiamy rozczyn na 15 min. do wyrośnięcia. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól, masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy mikserem. Masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Ciasto dzielimy na 6 porcji i formujemy z nich okrągłe bułki. Układamy je na wyścielonej pergaminem blasze i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. 
Po upływie wskazanego czasu, bułki smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem i lekko spłaszczamy. Nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. Na dole piekarnika ustawiamy żaroodporne naczynie z gorącą wodą. Wkładamy bułki i pieczemy ok. 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz