piątek, 27 lutego 2015

Meksykańska zupa pomidorowa


Szybka, smaczna i zarazem lekka zupa na bazie pomidorów z dodatkiem oregano. Smak lekko ostry z nutką słodyczy. W środku wkładka z roztopionym żółtym serem, a zamiast makaronu – chrupiące paski tortilli…

Szybka, smaczna i zarazem lekka zupa na bazie pomidorów z dodatkiem oregano. Smak lekko ostry z nutką słodyczy. W środku wkładka z roztopionym żółtym serem, a zamiast makaronu – chrupiące paski tortilli…






























Składniki: 
5 placków tortilli
1,5 l bulionu drobiowego 
1,5kg pomidorów lub 1l passaty (przecieru pomidorowego)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
150g żółtego sera
200ml kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu
sól, pieprz cayenne, oregano
oliwa

Cebulę, czosnek i pomidory miksujemy na gładką masę z dodatkiem oregano. Na oliwie podsmażamy koncentrat pomidorowy, wlewamy zmiksowane warzywa, dodajemy liście laurowe i wszystko razem dusimy przez 5 min. Zawartość patelni przelewamy do gorącego bulionu, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę gotujemy 30 min. na wolnym ogniu. W międzyczasie kroimy tortillę na paski i podsmażamy na oliwie na złoty kolor. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miseczek nakładamy porcję startego sera, zalewamy gorącą zupą, a na wierzchu kładziemy paski tortilli. Całość przybieramy kleksem śmietany i posypujemy oregano.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz