sobota, 14 lutego 2015

Zupa cebulowa


Klasyczna francuska zupa cebulowa z dodatkiem wędzonego boczku. Wręcz genialna w swej prostocie. Podawana z serowymi grzankami. Prosto, a do tego lekko. W sam raz na szybki i smaczny obiad w środku tygodnia.

Klasyczna francuska zupa cebulowa z dodatkiem wędzonego boczku. Wręcz genialna w swej prostocie. Podawana z serowymi grzankami. Prosto, a do tego lekko.






























Składniki: 
2l bulionu warzywnego
100g wędzonego boczku
4-5 średnich cebul
2 ząbki czosnku
300ml białego wytrawnego wina
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka tymianku
sól, pieprz
1 czerstwa bułka paryska lub bagietka
kilka plastrów żółtego sera

Boczek kroimy w słupki i wytapiamy aż stanie się chrupki. Odkładamy na bok. Cebule kroimy w półtalarki i przesmażamy na złoto na tłuszczu pozostałym po boczku z dodatkiem masła. Dolewamy wino i dusimy na wolnym ogniu do odparowania alkoholu. Zawartość patelni wlewamy do garnka z bulionem. Dodajemy zmiażdżony czosnek, pietruszkę, tymianek i przyprawy. Gotujemy godzinę na bardzo wolnym ogniu.
Bułkę kroimy w kromki, na wierzchu układamy plastry żółtego sera. Zapiekamy do momentu aż ser rozpuści się i zrumieni. Zupę podajemy z serowymi grzankami na wierzchu, posypaną natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz