poniedziałek, 6 lipca 2015

Meksykańska quesadilla z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i serem

Ale Meksyk!
Dziś na obiad quesadillas, czyli coś w rodzaju meksykańskiej pizzy. Dwa placki tortilli, a między nimi farsz z mielonej wołowiny, pomidorów i czerwonej fasoli. Do tego ser - duuużo sera, który pod wpływem ciepła cudownie rozpuszcza się i ciągnie w nieskończoność ;) A gdy dodamy do tego jeszcze bukiet aromatycznych przypraw... Poezja smaku! Koniecznie spróbujcie i dajcie znać, czy quesadillas podbiły Wasze serca :)

Ale Meksyk!  Dziś na obiad quesadillas, czyli coś w rodzaju meksykańskiej pizzy. Dwa placki tortilli, a między nimi farsz z mielonej wołowiny, pomidorów i czerwonej fasoli. Do tego ser - duuużo sera, który pod wpływem ciepła cudownie rozpuszcza się i ciągnie w nieskończoność ;) A gdy dodamy do tego jeszcze bukiet aromatycznych przypraw... Poezja smaku! Koniecznie spróbujcie i dajcie znać, czy quesadillas podbiły Wasze serca :)





























Składniki:
Nadzienie: 
400g mielonej wołowiny
1 duża czerwona cebula
240g czerwonej fasoli z puszki (waga po odsączeniu)
2 duże pomidory obrane ze skórki lub 400g krojonych pomidorów z puszki
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1,5 łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki chilli
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu Worcester
sól, cukier

Ponadto: 
4 placki tortilla
150g żółtego sera
oliwa

Dodatki: kwaśna śmietana, guacamole, ulubiony sos (np. czosnkowy)


Nadzienie: 
Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, kmin rzymski, cynamon i chilli. Chwilę smażymy aby wydobyć aromat przypraw. Dodajemy mięso mielone. Gdy mięso będzie wysmażone, całość doprawiamy solą, sosem Worcester i odrobiną cukru. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory z oraz osączoną i przepłukaną fasolę. Dusimy pod przykryciem przez 15 min. od czasu do czasu mieszając.
Rozgrzewamy patelnię grillową posmarowaną niewielką ilością oliwy. Tortillę posypujemy startym żółtym serem. Nakładamy mięsne nadzienie, ponownie posypujemy serem i przykrywamy drugim plackiem. Quesadillę umieszczamy na patelni i grillujemy z dwóch stron po 4 min. Kroimy w trójkąty, tak jak pizzę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Danie można także przygotować składając na pół wypełniony nadzieniem placek, a następnie zapiec je w piekarniku, opiekaczu lub na zwykłej patelni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz