wtorek, 14 lipca 2015

Bakłażany nadziewane fetą, pomidorami i oliwkami

Świetna wege przekąska lub jak kto woli - obiad. Świeże, proste w wykonaniu i do tego bardzo smaczne. Jedyny warunek - dobrej jakości ser feta, który stanowi o całości. Na letnie dni, lekki obiad jak znalazł :) Gorąco polecam.

Świetna wege przekąska lub jak kto woli - obiad. Świeże, proste w wykonaniu i do tego bardzo smaczne. Jedyny warunek - dobrej jakości ser feta, który stanowi o całości. Na letnie dni, jak znalazł :) Gorąco polecam.






































Składniki
na 4 porcje:

2 bakłażany
2 duże pomidory
50g czarnych oliwek 
200g fety
2 ząbki czosnku
1/2 szkl. liści bazylii
pieprz, oliwa

Bakłażany przekrawamy na połowy. Ostrożnie, by nie uszkodzić skórki, nacinamy w kratkę, solimy i odstawiamy na pół godziny. Osuszamy papierowym ręcznikiem, smarujemy odrobiną oliwy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180. Pieczemy przez 20 min. 
Z podpieczonych bakłażanów, za pomocą łyżeczki, wydrążamy miąższ. Siekamy go na kawałki i umieszczamy w misce. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone w plastry oliwki, posiekaną bazylię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do miski wkruszamy 150g fety (kawałki powinny być dość duże by nie rozpłynęły się podczas pieczenia). Doprawiamy pieprzem. Farszem nadziewamy połówki bakłażanów. Wierzch posypujemy pozostałą fetą i polewamy oliwą. Zapiekamy przez kolejne 40 min. w temp. 180◦. Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz